Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschtoppar till EU: Stöd kollektivtrafiken för en grön omstart

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är en av mottagarna av det öppna brevet från branschföreträdare för kollektivtrafiken i hela Europa. Foto: Europeiska kommissionen.

Mer än 80 beslutsfattare inom kollektivtrafiken i EUs medlemsländer skickade på onsdagen ett öppet brev till EU:s beslutsfattare. I brevet tar de upp hur coronakrisen har påverkat kollektivtrafiken inom EUs medlemsländer och hur kollektivtrafiken är en nyckel till en grön omstart efter pandemin i EU. Bakom brevet till EU:s toppar står bland andra en rad svenska branschföreträdare.

Brevet är framtaget av den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP och är adresseerat till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande Charles Michel samt europaparlamentets ordförande David-Maria Sassoli.

Bland de svenska undertecknarna finns Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, Lars Backström, vd för Västtrafik, SL-chefen Sara Catoni, Trafikförvaltningen Region Stockholm, Anna Grönlund branschchef vid Sveriges Bussföretag och Helena Leufstadius vd för Svensk Kollektivtrafik.

De pekar i brevet på den lokala och regionala kollektivtrafikens betydelse för samhällsekonomin och för EU:s mål när det gäller hållbar utveckling. De har också samlat en rad data som visar på kollektivtrafikens betydelse. Innan covid-19-pandemin hade således kollektivtrafiken i Europa nästan 60 miljarder resenärer per år. Det kan jämföras med långväga tågtrafik som hade en miljard resenärer eller flyget som också hade en miljard resenärer om året.

Kollektivtrafikens bidrag till bruttonationalprodukten i EU är 1 – 1,2 procent och den ekonomiska nyttan av kollektivtrafiken motsvarar fem gånger de investeringar som görs i denna. Branschen sysselsätter också två miljoner personer i EU.

Klicka här för att läsa branschens brev (på engelska) till EU-topparna.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)