Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omstridd bussaffär stötte på patrull

Kommunala Uddevalla Omnibus köp av Lysekils Buss har åtminstone tillfälligt bromsats. Foto: Thomas Harrysson.

Det kommunägda bussföretaget Uddevalla Omnibus hett omdebatterade köp av privata Lysekils Buss är åtminstone tillfälligt stoppad. Affären togs på onsdagskvällen upp av kommunfullmäktige i Uddevalla som med minsta möjliga marginal beslutade om återremiss av frågan.

Uddevalla Omnibus går med förlust och företagsledningen vill att företaget ska nå lönsamhet genom att växa. Såväl företagsledningen som kommunstyrelsen i Uddevalla vill köpa Lysekils Buss för 31,5 miljoner kronor, vilket vi tidigare rapporterat om (klicka här).

Motståndare till affären har bland annat hävdat att affären hotar privata bussföretag, att det finns juridiska och ekonomiska risker med affären, liksom om kommunen överhuvud taget ska äga bussföretag – något som nästan alla svenska kommuner har lämnat bakom sig.

Det var de fyra allianspartierna i fullmäktige som med minsta möjliga marginal, elva av 32 ledamöter, fick igenom att ärendet skulle återremitteras för en fördjupad riskanalys av affären. SD motsatte sig affären, dels därför att den väckt en omfattande debatt, dels därför att ett beslut om affären kan komma att rivas upp vcid en eventuell framtida prövning av affärens laglighet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)