Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya nerskärningar i Skåne – Bergkvarabuss varslar 90 bussförare (uppdaterad)

Som en följd av Skånetrafikens nerskärningar varslar Bergkvarabuss 90 bussförare i Skåne. Arkivbild: Ulo Maasing.

Skånetrafiken fortsätter att skära ner kraftigt i kollektivtrafiken. På tisdagsmorgonen fick 90 bussförare på Bergkvarabuss´ depåer i Skåne besked om att de kommer att varslas om uppsägning. Det är det tredje stora varslet som slår mot bussförare och tågpersonal som arbetar i trafik som Skånetrafiken har upphandlat. Som en följd av situationen avvecklar Bergkvarabuss även BK Buss.

Enligt uppgifter till bussmagasinet.se kommer Bergkvarabuss att lämna in varslet på onsdagen, den 1 juli. Vid tiotiden på tisdagen gick företaget ut med ett personalmeddelande till sina medarbetare om varslet. Berörda depåer i regionen är  Broby, Kristianstad, Olofström, Ystad, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.

Verksamheten i B K Buss AB stängs ned och integreras i Bergkvarabuss verksamhet Onsdagen den 1 juli kommer B K Buss AB att lämna in besked om varsel om uppsägning för totalt 15 medarbetare, vilket kommer att beröra 2 tjänstemän och 13 bussförare.

I personalmeddelandet skriver Bergkvarabuss´ ledning:

”Bakgrunden är dels den allmänna situationen i marknaden, där beställningstrafiken i stort sett varit obefintlig sedan coronapandemins början, samt beslut om att skolbuss- och beställningstrafik inom B K Buss ska samordnas och integreras i Bergkvarabuss nuvarande organisation och verksamhet för beställningstrafik. Varumärket B K. Buss kommer fortsatt att finnas och leva kvar i marknaden.”

För några veckor sedan (klicka här) varslade Nobina mer än 250 av sina bussförare i Skåne. Därefter följde ett varsel från Arriva som berörde cirka 300 anställda i regionaltågstrafiken.

Skånetrafiken har i och med nerskärningarna valt en helt egen linje, jämfört med övriga regionala kollektivtrafikmyndigheter.

Från fackförbundet Kommunal har kritiken mot de tidigare varslen varit mycket hård. Bland annat har Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och Tina Christensen, avdelningsordförande för Kommunal Skåne i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet anklagat Skånetrafiken för att backa in i framtiden.

– Rakt emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att säkerställa att det inte blir trängsel i kollektivtrafiken väljer Skånetrafiken att skära ner rejält på trafiken från augusti, skrev de båda i sin kritiska artikel (klicka här)

Från Kommunal riktas nu hård kritik mot Skånetrafiken, vilket du kan läsa om genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. ”Från Kommunal riktas nu hård kritik mot Kommunal, vilket du kan läsa om genom att .”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)