Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer stöd till coronadrabbade företag – i Norge

Tom turistbussparkering i Lofoten. Liksom i Sverige har turistbussnäringen i Norge drabbats mycket hårt av covid-19-pandemin. Foto: Sveriges Bussföretag.

Norge fortsätter att gå före Sverige när det gäller att stötta företag som drabbats hårt av coronakrisen. Den norska regeringen och Framstegspartiet enades på måndagskvällen i Stortinget  om att förlänga stödåtgärderna till näringslivet till och med februari nästa år. Ersättningsnivåerna höjs också successivt eftersom man inte ser några lättnader i covid-19-krisens spår före mars nästa år.

För företag med en omsättningsminskning på minst 30 procent täcker det förlängda stödsystemet fasta kostnader på 70 procent i september och oktober, 85 procent i november och december och 80 procent i januari och februari 2021. Taket för maximalt stöd höjs till 80 miljoner kronor per månad.

– Kompensationssystemet har förbättrats på flera punkter, kommenterar Jon H. Stordrange, vd för den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

I Sverige meddelade den svenska regeringen för en dryg vecka sedan att man förlänger omställningsstödet med ytterligare tre månader (augusti – oktober). Regeringen meddelade då också att man förlänger permitteringsstödet med ytterligare sju månader.

Sveriges Bussföretag har tillsammans med bland andra Transportföretagen drivit på för förlängda stöd i Coronakrisens spår. Så här kommenterade Transportföretagens VD Marcus Dahlsten regeringens besked den 9 november:

– Vi välkomnar att regeringen förlänger stödåtgärderna, men ska den samhällsviktiga transportsektorn övervintra pandemin behöver omställningsstödet förlängas fram till årsskiftet. Företagen måste kunna ha framförhållning. Däremot innebär permitteringsstödets förlängning bättre framförhållning det är mycket behövligt, samtidigt som det gärna hade kunnat få täcka upp till 80 procent. Många företag har knappt några marginaler. Vi vill inte stå inför en kompetenskris när pandemin är över.

– Nu hoppas vi att regeringen säkerställer att ansökan för omställningsstödets förlängning för augusti, september och oktober kan göras i år. Att behöva vänta med ansökan till 2021, vilket sades på presskonferensen den 9 november, kommer ge många hårt drabbade företag likviditetsproblem. Här kan den svenska regeringen återigen lära av våra norska grannar som ger norska företag tidiga besked och möjlighet att planera sin verksamhet framåt, till gagn för både företag och medarbetare, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)