Delar av trängselproblemen på en del bussar i SL-trafiken beror på att vissa resenärer har bytt från spårtrafik till buss för att kunna planka på resan. Det avslöjade Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm samt ordförande i branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik i samband med den stora trafikkonferensen Transportforum som i år hålls digitalt.
Konferensen ägnade under onsdagen stor uppmärksamhet åt hur resandet i kollektivtrafiken påverkas av covid-19-pandemin, både på kort och lång sikt. I Storstockholm har resandet, i synnerhet under hösten, minskat mer i spårtrafiken än på bussarna.
I en kommentar till detta uppgav Kristoffer Tamsons att en förklaring till det är att en del resenärer vill slippa betala för sin resa.
– Vi har sett en förflyttning från spårtrafiken där det finns en fungerande validering av färdbevis till busstrafiken som saknar fungerande validering, inte minst i närförorter och stadstrafik. Delar av trängselproblematiken är således definitivt kopplad till pandemiplankning, kommenterade han.
Kristoffer Tamsons riktade också kritik mot bland annat Folkhälsomyndigheten och menade att debatten om smittspridning i kollektivtrafiken går emot evidensen, det som är vetenskapligt styrkt och att kollektivtrafiken stigmatiseras.
Flera internationella undersökningar visar nämligen att det inte förekommer någon omfattande smittspridning i kollektivtrafiken.
– Smittskyddsmyndigheternas förstår inte hur kollektivtrafiken sköts och drivs. Från vår sida är vi inte jättenöjda med dialogen med dem. Dialogen med och deras kunskap om kollektivtrafiken har inte varit särskilt stor, sa Kristoffer Tamsons som också kritiserade regeringen för bristande stöd till kollektivtrafiken under pandemin.
– Sverige släpar efter omvärlden när det gäller att stötta kollektivtrafiken. Däremot kan vi med viss stolthet konstatera att den modell som vi har för kollektivtrafiken har stått pall i krisen. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna, operatörerna och inte minst medarbetarna i trafiken har verkligen ställt upp.
– Det talas ofta om sjukvårdspersonalen som hjältar under pandemin. Men kollektivtrafikens medarbetare är lika stora hjältar och har ställt upp, löst utmaningar och sett till att trafiken har rullat som den ska.
Lämna ett svar