Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljardförlust för Tallink

Tallink ’Grupp med Tallink Silja redovisar en förlust för 202 på över en miljard kronor. Foto: Tallink Silja.

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot Tallink Grupp med färjerederiet Tallink Silja. Det framgår av Tallinks helårsrapport för 2020 som publicerades på torsdagsförmiddagen. Tallink Grupp redovisar där en oreviderad nettoförlust på 108,3 miljoner euro (cirka 1,1 miljard SEK) för räkenskapsåret 2020. Det kan jämföras med en nettovinst på 49,7 miljoner euro, cirka 500 miljoner SEK, 2019.

Orsaken till det svaga resultatet är enligt Tallink Grupp reserestriktioner, stängda gränser och undantagstillstånd på grund av den globala covid-19-pandemin.

Intäkterna uppgick till 442,9 miljoner euro under 2020, en nergång med 53 procent jämfört med året innan. Antalet passagerare minskade med 62 procent och lastenheterna med 5,2 procent. Antalet turer minskade med 20 procent.

Antalet anställda i koncernen minskade från 7 240 i slutet av 2019 till 4 237 i slutet av 2020.

Som ett resultat av de reserestriktioner som varit i kraft i varierande grad under året har flera av bolagets normala rutter med dagliga avgångar stängts av sedan mars 2020 (Tallinn-Stockholm, Helsingfors-Stockholm och Riga-Stockholm) och bolagets hotell och restauranger stängdes under kortare eller längre perioder under 2020. För att öka verksamheten öppnades olika tillfälliga rutter under sommaren 2020 och ett antal specialkryssningar genomfördes i områden där reserestriktioner så tillät, men denna typ av verksamhet begränsades hösten 2020 när reserestriktionerna gradvis skärptes igen i hela regionen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)