Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Avskaffa dagens reseavdrag”

Dagens reseavdrag gynnar bilresor. Det är dags att avskaffa avdraget och ersätta det med ett färdmedelsneutralt, skriver en rad partners till 2030-sekretariatet. Foto: Ulo Maasing.

Dagens reseavdrag måste avskaffas och ersättas med en färdmedelsneutral skattereduktion för arbetsresor. Fossila bränslen måste fasas ut snabbare. Produktion och användning ska inte subventioneras. Det skriver en rad företrädare för 2030-sekretariatet och dess samarbetspartners i en debattartikel i Dagens Samhälle. Artikeln har bland annat undertecknats av Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik samt ordförandena i Cykelfrämjandet och Gröna Bilister.

– Billiga fossila bränslen har gjort att bilen premierats i fysisk planering, skattesystem och regelverk. Det måste nu omvärderas. Teknikutveckling, nya drivmedel och elektrifiering är positivt — men räcker inte. Även beteendeförändringar krävs, skriver debattörerna.

– Nu finns chansen till ett viktigt steg. Efter mångårig kritik kommer regeringen äntligen med en proposition att ersätta dagens reseavdrag med en enkel avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för arbetsresor vilket kan påverka hur människor väljer att resa till jobbet.

– Dagens reseavdrag gynnar bilpendling före kollektivtrafik, vilket gör att nio av tio som gör avdrag bilpendlar. En extremt hög andel fusk och fel subventionerar bilister utan rätt till avdrag. Hisnande 40 procent av reseavdragets kostnader, 2,4 miljarder per år, beror på fusk och fel.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)