Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Företagsledare manar EU-kommissionen att satsa på bioenergi

Biodrivmedlen måste ha en central roll för att Europa ska bli oberoende av rysk olja och gas, skriver 500 företagsledare från 26 länder till EU-kommissionen. Foto: Ulo Maasaing.

Både biodrivmedel och fasta biobränslen måste ha en central roll när EU arbetar för att bli oberoende av den ryska gasen, oljan och kolet. Det skriver över 500 företagsledare, varav drygt 100 svenska, från 26 länder till EU-kommissionen. De konstaterar att Rysslands anfallskrig på Ukraina tydligt har visat på brister i EU:s energipolitik, med stort beroende av importerade fossila bränslen, varav en stor del kommer från Ryssland.

I brevet från bioenergiföretagen i Europa skriver företagsledarna att branschen kan bidra med teknik och förnybara bränslen.

– Vår bransch kan snabbt och till relativt låg kostnad minska beroendet av fossila bränslen från Ryssland, heter det i brevet.

– Nu finns möjlighet att både reducera flödet av pengar till den ryska krigsmaskinen och samtidigt ta stora kliv på klimatområdet, säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

– I EU-kommissionens tidigare initiativ, REPowerEU, omnämndes inte bioenergilösningar, förutom biogas, och inte heller energi från avfall eller fjärrvärme. EU-kommissionen förväntas inom kort komma med nya förslag och då måste bioenergin vara en central del.

I brevet framhåller företagsledarna att bioenergi kan ersätta fossila bränslen i alla samhällssektorer, i uppvärmning, elproduktion, industri, transporter och areella näringar. Den bioenergi som används i EU är till 95 procent producerad inom EU.

Brevet är ställt till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till vice ordföranden Frans Timmermans, som är huvudansvarig för den samlade klimatpolitiken, till energikommissionären Kadri Simson och till kommissionären för den inre marknaden Thierry Breton.

Bland annat den svenska kollektivtrafikbranschen och bussbranschen har länge engagerat sig i frågan om biodrivmedlens framtid. Bland annat har man påtalat att en långsiktig skattebefrielse för alla hållbara biodrivmedel är en förutsättning för att transportsektorn i Sverige ska kunna nå sina högt uppsatta klimatmål (klicka här).

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)