Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här är Örebros nya BRT-buss

Den holländska busstillverkaren Ebusco har tecknat avtal om 23 BRT-bussar till Svealandstrafiken för trafik i Örebro. Bild: Ebusco.

Den holländska busstillverkaren Ebusco har nu fått sin första order på den svenska marknaden. Det är Svealandstrafiken som har skrivit avtal med Ebusco om leverans av 23 eldrivna bussar för BRT-trafiken i Örebro (BRT =Bus Rapid Transit), en högklassig busstrafik med snabba restider som till stor del går på egen väg eller egna körfält. Den upphandling av tretton eldrivna stadsbussar som Svealandstrafiken gjorde i samma upphandling som BRT-bussarna är däremot föremål för överprövning, vilket vi tidigare rapporterat om (klicka här).

De 23 BRT-bussarna från Ebusco är 18-meters ledbussar av modell Ebusco 3.0. Leverans ska ske under andra halvåret 2023.

Bussen är till stor del byggd i kompositmaterial, vilket gör den betydligt lättare än motsvarande konventionellt byggda bussar.

– Ordern från Sverige är ett perfekt nästa steg i vår tillväxtstrategi. Vi ser fram mot att betjäna vår nya kund i ett nytt land med vår revolutionära Ebusco 3.0 och vi ser fram mot att stödja den väntade tillväxten av utsläppsfria bussar och lösningar för elfordon i Sverige, säger Peter Bijvelds, vd för Ebusco.

Svealandstrafiken fattade sitt tilldelningsbeslut för upphandlingen av BRT-bussar den 9 juni, och avtal har nu skrivits sedan avtalsspärren löpt ut. Samtidigt fattade Svealandstrafiken tilldelningsbeslut om tretton eldrivna stadsbussar. Det beslutet har dock överklagats av Svenska Neoplan (klicka här).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)