Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmlands största naturreservat öppnas med buss

I sommar öppnas naturreservatet Glaskogen upp för resenärer med buss. Foto: Visit Värmland.

I Värmland fortsätter satsningarna på att göra besöksmål tillgängliga med kollektivtrafik. I sommar lanserar Värmlandstrafik en helt ny destinationslinje till Värmlands största naturreservat Glaskogen. Bakom initiativet står Region Värmland, Nobina Sverige och Stiftelsen Glaskogen. Glaskogen är ett naturreservat i västra Värmland som omfattar sjöarna Stora Gla och Övre Gla med omgivande områden inom Arvika, Eda, Säffle och Årjäng kommuner.

Med start den 26 juni är det möjligt att resa med Värmlandstrafiks linje 130 från Arvika och Karlstad till Glaskogen. Initiativtagarna hoppas att linjen ska locka såväl naturälskande vandrare som utflyktssugna värmlänningar och besökare. Linje 130 kommer att köras måndag, torsdag, lördag och söndag med två turer i vardera riktningen per dag mellan 26 juni och 14 augusti.

– Vi hoppas och tror att många gärna vill resa mer hållbart även på fritiden och nu vill vi rikta strålkastarljuset mot alla möjligheter vi erbjuder här. En satsning som linjen till Glaskogen ger oss möjlighet att lära oss mer och utveckla vår trafik för alla typer av resor i vardagen. Förhoppningsvis är trafiken till Glaskogen startskottet för många fler liknande initiativ, säger Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Region Värmland.

Intresset för att vandra och uppleva storslagen natur på hemmaplan har exploderat under coronapandemin. I takt med att antalet besökare ökat markant vid länets naturreservat har också problemet med antalet fordon ökat.

– De som besöker oss har ett stort naturintresse och värnar om miljön, då är det naturligt att vilja resa kollektivt till och från Glaskogen. Vi hoppas naturligtvis att många av våra besökare reser med den nya busslinjen och att vi kan attrahera nya besökare tack vare den nya förbindelsen, säger Katrin Steverling, vd på Stiftelsen Glaskogen.

Den som reser med linjen får också ett Glasogskort med tre dagars giltighet. Kortet ger fri tillgång till att vandra, paddla, cykla och/eller fiska i naturreservatet samt nyttja ved och eldplatser, vindskydd, övernattningsstugor, soptunnor och toaletter som finns i naturreservatet.

– Jag hoppas att den här satsningen gör att fler upptäcker enkelheten i att resa kollektivt och att även de som åker med oss idag kan ta bussen till nya resmål, säger Åsa Tobiasson, affärschef på Nobina Sverige.

Nyligen presenterade Nobina och Värmlandstrafik i samarbete med Visit Värmland utökade satsningar på att kombinera turism med cykel och buss i Värmland (klicka här).

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)