Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborg och Stockholm – skilda världar

Västtrafik i Västra Götaland tökar trafiken medan SL i Storstockholm gör massiva nedskärningar – och fler sådana väntar. Foto: Eddie Löthman.

Utveckling och avveckling. Skillnaden är stor mellan Stockholm och Göteborg när kollektivtrafiken i landet byter tidtabell den 10 december. Västtrafik i Västra Götaland gör en rad satsningar på utvecklad buss- och tågtrafik, medan SL i Storstockholm genomför en rad nedskärningar och så sent som igår aviserade nya stora nedskärningar till sommaren (klicka här).

Bland de satsningar som Västtrafik gör i december är en ny stadslinje i Skövde, linje 9. Linjen går mellan Resecentrum och Billingen. Den nya linjen är ett samarbete mellan Västtrafik, Nobina och Skövde kommun som ser ett ökat behov av kollektivtrafik längs Norra Bergvägen.

Även Borås får en ny stadslinje, linje 21, mellan Borås Resecentrum och Viared norra. Flera andra linjer får utökad turtäthet.

– Vi har sett ett ökat resande på flera håll i Borås, vilket är glädjande. Vi vill fortsätta locka fler till att resa hållbart och utvecklar därför trafiken efter våra resenärers behov. Vid tidtabellsskiftet i december satsar vi extra på fler turer i Borås busstrafik, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

I och runt Göteborg ökar Västtrafik också busstrafiken till flera stora företagsområden. Det blir bland annat utökningar i busstrafiken till stora företagsområden såsom Åbroområdet, Volvo Lundby, Högsbo sjukhus och Bårhult i Landvetter. Utökad turtäthet och nya körvägar tillhör nyheterna.

Två helt nya anropsstyrda linjer som resenärer får ringa och förbeställa kommer också att börja köra den 10 december. Linje 133 kommer att gå mellan Tumlehed och Amhult resecentrum och linje 532 kommer att gå mellan Floda station och Sågarehagen för att möta ett växande behov av kollektivtrafik.

– Vi utvecklar kollektivtrafiken genom att sätta in fler turer, dels för att förbättra för våra resenärer, dels för att locka fler till att resa med oss. En del av det vi satsar på är förbättrade resmöjligheter till ett antal större arbetsplatser och företagsområden, säger Camilla Holtet.

Även i tågtrafiken satsar Västtrafik på fler avgångar. Trafiken med Västtåg får fler turer mellan Göteborg och Varberg.

Västtrafik inleder också två nya biljettsamarbeten den 10 december. Det innebär att Västtrafiks resenärer kan resa både med Västtrafiks periodbiljett och enkelbiljett på SJ:s regionaltåg på sträckan mellan Göteborg – Skövde – Töreboda och på Vy:s tåg mellan Göteborg –Trollhättan – Ed. Tidigare har resenärerna enbart kunnat resa med periodbiljett på dessa tåg. Vy fördubblar antalet avgångar mellan Göteborg och Oslo till varannan timme. Det innebär fler avgångar på sträckan Göteborg – Trollhättan – Ed. Dessutom utökar SJ sin tågtrafik från 11 till 14 turer på sträckan mellan Göteborg – Skövde –Töreboda.

Taggat som: , , ,

4 kommentarer »

  1. Problemet är väl att alla andra länsbolag drog ner under pandemin när man inte tjänade några pengar, medan SL hade filosofin att man skulle köra full trafik ändå.

    Nu straffar det sig i Stockholm där man får dra ner när resandet borde öka, medan alla andra länsbolag drar upp trafiken och ökar istället.

    • Det var väldigt få kollektivtrafikmyndigheter som drog ned trafiken i någon större utsträckning under pandemin. Förutsättningarna för statligt stöd var ju att upprätthålla trafiken. Istället togs stora underskott.

  2. Skillnaden kan oxå vara att Karolinska ligger i Stockholm….

  3. Kollektivtrafik är en del av vår ”välfärd”, som skola. vård och omsorg. I Stockholm tror ledningen att man minskar kostnaderna genom att minska antalet bussturer och hållplatser. Men i stället får vi invånare betala med vår tid. genom att gå och cykla längre, om vi inte tar bilen! Vem tjänar på detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)