Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Osloregionen får 147 nya elbussar när Connect Bus tar över busstrafiken i Follo i Akershus. Foto: Ruter.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Storsatsning på elbussar när Connect Bus vinner i Norge; Massiv order på laddstationer för elbussar; Italiensk stororder till BYD.

Norge: Trafikhuvudmannen Ruter i Akershus och Oslo leder satsningen på elbussar i Norden och stärker snart sin ställning ytterligare. Connect Bus har vunnit Ruters upphandling av busstrafiken i Follo i Akershus och tar över busstrafiken där den 29 juni 2025. Det innebär att 147 nya, eldrivna bussar ska sättas i trafik i de fyra områdena Ski, Vestby, Nesodden och Drøbak.

Connect Bus´ avtal med Ruter löper på tio år med upp till tre års option samt har ett årligt värde på 452 miljoner norska kronor. Laddning av bussarna sker i huvudsak i depå men också på två ändhållplatser. Det är ännu inte klart vilken busstillverkare som ska leverera bussarna, men leverans är planerad till den 29 juni 2025.

Belgisk bussoperatören De Lijn beställer 1600 laddstationer för elbussar. Foto: De Lijn.

Belgien: Den stora belgiska buss- och spårvägsoperatören De Lijn gör en storsatsning på att elektrifiera sin bussflotta. Det innebär också att kravet på laddstationer är stort.

Mot den bakgrunden har De Lijn nu tecknat ett massivt ramavtal med två leverantörer av laddstationer: ABB och SPIE-Ekoenergetyka. Avtalet innebär att de båda företagen under en åttaårsperiod ska leverera upp till 1 600 laddstationer till De Lijn.

I ett första skede planerar De Lijn att beställa omkring 320 – 490 laddstationer från de båda företagen. Redan för ett år sedan beställde De Lijn 252 laddstationer från SPIE-Ekoenergetyka.

I våras startade De Lijn en upphandling av upp till 1 250 elbussar mellan 8,5 och 24 meters längd. I en parallell upphandling av ett ramavtal upphandlar trafikföretaget 350 12-meters elbussar.

BYD har fått en italiensk stororder på elbussar. Bild: BYD.

Italien: Den kinesiska busstillverkaren BYD har fått en stororder från lokaltrafikföretaget i den italienska staden Neapel, ANM. Ordern omfattar 142 bussar i tre olika längder: 11, 12 och 18 meter, rapporterar vår italienska mediekollega Autobusweb.

ANM har dessutom i samma upphandling beställt 46 eldrivna midibussar på 9 – 10 meters längd från Iveco.

I upphandlingen ingick också 65 mindre bussar, men där fick inte ANM in några anbud.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)