Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool: Konkurs och återstart trolig lösning

Konkurs och snabb återstart med nya ägare är den troligaste lösningen för krisande busstillverkaren Van Hool. Foto: Ulo Maasing.

Det blir allt mer troligt att den välkända busstillverkaren Van Hool går i konkurs men snabbt återstartar verksamheten med nya ägare. Ett slutligt avgörande om Van Hools framtid väntas under påskhelgen. Företagets krischef Marc Zwandeveld är i diskussioner med tre aktörer om att ta över den belgiska busstillverkaren.

Under en presskonferens sent på måndagseftermiddagen framkom det att en konkurs för Van Hool är den mest troliga lösningen för busstillverkaren.

Den arvstvist inom familjen Van Hool som krischefen Marc Zwandeveld hade krävt skulle vara löst till måndagen kvarstår.

Van Hool är svårt skuldsatt, men de belgiska storbanker som företaget är skyldigt 200 miljoner euro (2,3 miljarder kronor) säger nej till att rädda Van Hool genom att skriva av skulden eller skjuta till kapital. Inte heller några andra aktörer har visat sig villiga att skaka fram det kapital som behövs för att undvika konkurs.

Inget annat företag är heller intresserat av att ta över Van Hool med det skuldberg som belastar företaget, något en köpare skulle slippa vid en konkurs.

Marc Zwandefeld uppgav på presskonferensen att han är i långt gångna diskussioner med tre aktörer om att ta över Van Hool.

Enligt bussmagasinets källor skulle en av dessa vara vara den flamländska entreprenören Guido Dumarey som i vintras köpte den brittiska busstillverkaren Mellor. Även den holländska, välkända busstillverkaren VDL uppges vara intresserad av att ta över Van Hool. Den tredje aktören är samarbetar med en av de två andra parterna och är troligen ett investmentbolag eller riskkapitalföretag.

Van Hools tillverkning av stadsbussar är inte lönsam och avvecklas med stor sannolikhet av en ny köpare. Däremot är trailertillverkningen i Belgien lönsam och orderböckerna för denna nästan fulla för i år.

Den 31 mars avgörs Van Hools öde.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)