
Både fordonstillverkans branschorganisation ACEA och den internationella vägtransportunionen IRU riktar kritik mot EU-parlamentets beslut om utsläppsgränser för bussar och lastbilar. Foto: IRU.
Onsdagens beslut i EU-parlamentet om tuffa begränsningar av utsläppen från bussar och lastbilar får kritik från flera håll. Från 2030 måste 90 procent av alla nya stadsbussar vara emissionsfria och 2035 måste alla vara helt fossilfria. När det gäller lastbilar och andra bussar går EU lite långsammare fram (klicka här). De europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA menar att det inte räcker att ställa krav på fordonstillverkarna. Nödvändig infrastruktur måste också komma på plats.
– Att sätta upp mål när det gäller fordonen är en del av lösningen för fossilfri buss- och lastbilstrafik. Men det är också nödvändigt att tackla de hinder som finns, framhåller ACEA.
– Buss och lastbilstillverkarna gör sin del när Europa nu fastställer världens mest ambitiösa mål för en reduktion av CO2-utsläppen till 2030. Men målet måste backas upp med att ge trafiken nödvändiga förutsättningar och ett sammanhängande regelverk, säger Harald Siedel, ordförande för styrelsen för nyttofordonstillverkarna i ACEA.
Han pekar på att det idag nästan inte finns någon publik laddinfrastruktur som passar för bussar och lastbilar. Enligt ACEA behöver Europa minst 50 000 sådana publika laddstationer och minst 700 vätgasmackar för att utsläppsmålen för 2030 ska nås.
Den internationella vägtransportunionen, IRU ställer sig bakom EU:s mål när det gäller CO2-utsläpp. Men IRU framhåller att det saknas definition av vilka drivmedel som är CO2-neutrala, likaså en metod för att registrera sådana fordon.
– Det är en besvikelse att den text som Europaparlamentet har antagit inte är teknikneutral eller erkänner ett brett spektrum av alternativa drivmedel som skulle kunna bidra till att vägtransportsektorn blir CO2-neutral, säger Raluca Marian som leder IRU:s EU-arbete.
Lämna ett svar