Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygbuss från Gotland till Trondheim

Från Gotland till Trondheim för fortsatt trådlös laddning. Foto: Ulo Maasing.

I veckan fick lokaltrafikföretaget i den norska staden Trondheim, Atb, en flygbuss från Gotland, även om det var ett tag sedan bussen gick i trafik till och från Visby flygplats. På Gotland ingick bussen i elvägsprojektet Smartroad Gotland. Nu ska den, sedan den strajpats om från Flygbussarnas design, användas i ett liknande projekt i Trondheim.

Där byggs Norges första elväg för bussar, en kort sträcka i södra delen av staden där bussen laddas induktivt, trådlöst, under körning. Syftet är att undersöka om laddning från körbanan under färd eller vid stillastående kan ge Trondheim utsläppsfria metrobussar. Metrobussarna är Trondheims BRT-system, som vi tidigare presenterat.

Elvägen i Trondheim ska tas i bruk senare i sommar och testas fram till slutet av nästa år.

Det var i december 2021 som den eldrivna, trådlöst laddade flygbussen först sattes i trafik mellan Visby flygplats och Visby. Ursprungligen var trafiken tänkt att starta sommaren 2021, men tillståndsfrågorna drog ut på tiden. Sommaren 2022 kom trafiken igång på allvar. Flygbussarna trafikerar normalt Visby flygplats endast sommartid.

Bussen ingick i projektet Smartroad Gotland där band andra Trafikverket, Flygbussarna och företaget Electreon samarbetade med att testa induktiv (trådlös) laddning av tunga fordon på en 1,6 kilometer lång sträcka mellan Visby och Visby Flygplats. Projektet avslutades under hösten 2023.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)