
Företrädare för EU-parlamentet, EU:s ministerråd och EU-kommissionen har kommit överens om ett nytt körkortsdirektiv för yrkesförare. Foto: Volvo Bussar.
Efter en långdragen process tog EU på tisdagen ett stort steg framåt när det gäller att införa ett nytt körkortsdirektiv. För bussförare innebär det bland annat att den generella körkortsåldern sänks till 21 år. Förare med B-körkort kommer att tillåtas köra fordon som väger upp till 4,25 ton mot idag 3,5 ton – under förutsättning att fordonet drivs med alternativt drivmedel, vilket i praktiken betyder el. Ett nytt digitalt körkort ska också införas i EU.
”En seger för bussbranschen”
– Att man nu på EU-nivå lägger fram ett slutförslag till nytt körkortsdirektiv för beslut i EU-parlamentet och rådet som innebär att körkortsåldern för bussförare sänks från 24 år till 21 år är en seger för den europeiska bussbranschen, säger en påtagligt nöjd Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.
– Den har i flera år haft dialog med Europas politiker och beslutsfattare om nödvändigheten att sänka körkortsåldern för bussförare så att branschen kan bli attraktiv också för yngre som ska välja yrkesinriktning. Det är ett välkommet förslag för att kunna hålla Europas kollektivtrafik rullande, menar Anna Grönlund och fortsätter:
– Men att behålla regeln om att yngre förare inte får köra annat än linjelagd trafik där linjens längd understiger 50 kilometer är dumt. Många bussföretag bedriver olika sorters trafik, både linjelagd och turisttrafik. Kan förarna inte köra all trafik blir de svårare att schemalägga.
– Den frågan finns dock i ett annat EU-direktiv, så den kan komma att hanteras där i en snar framtid. I beslutet kring EU:s körkortsdirektiv finns också andra välkomna förändringar. Möjligheten för förare med B-körkort att köra fordon som drivs med alternativa drivmedel och som väger upp till 4,25 ton mot idag 3,5 ton är något som branschen efterfrågat, säger Anna Grönlund till Bussmagasinet.
Företrädare för Europaparlamentet, EU:s ministerråd samt EU-kommissionen har nu enats om en preliminär uppgörelse när det gäller körkortsdirektivet. Det har skett i en så kallad trilog, det vill säga en informell förhandling mellan de tre EU-institutionerna.
Uppgörelsen innebär att den generella åldersgränsen för D-körkort sänks från 24 till 21 år. Det är något som EU-parlamentet tidigare har sagt ja till. Nu har företrädare för det nya EU-parlament som valdes i somras gått på samma linje som det tidigare parlamentet.
Den så kallade 50-kilometersgränsen för bussförare under 21 år blir däremot kvar. Regeln innebär att gymnasieutbildade förare under 21 år endast får köra linjetrafik och på linjer som är kortare än 50 kilometer.
Många företagsledare i svensk bussbransch har tidigare reagerat på 50-kilometersregeln. De har bland annat pekat på att exempelvis en ung utbildad bussförare kan köra buss 1 i Stockholms innerstad fram och tillbaka en hel dag, men inte köra den timslånga sträckan till Norrtälje.
Tidigare hade EU-parlamentet sagt ja till att slopa 50-kilometersgränsen medan EU-kommissionen sa nej. I trepartsförhandlingarna om körkortsdirektivet fick alltså kommissionen sin vilja igenom.
Tyngre fordon
I trilogen har de tre EU-institutionerna också enats om att förare som har haft B-körkort ska få köra fordon som är upp till 4,25 ton tunga istället för som idag 3,5 ton. Förutsättningen är att fordonen drivs med alternativa drivmedel.
I praktiken handlar det om att göra det möjligt för förare med B-körkort att köra exempelvis eldrivna färdtjänstbussar som oftast väger mer än 3,5 ton eftersom batterierna är tyngre än flytande drivmedel eller gas. Även för taxibranschen är det här en viktig förändring.
Mot slutet av 2030 ska också ett enhetligt, digitalt körkort införas i hela EU. Förare kommer dock att även i framtiden kunna begära att få ett fysiskt körkort.
Ännu återstår ett par steg innan det nya körkortsdirektivet klubbas.
Både ministerrådet och EU-parlamentet måste rösta ja till uppgörelsen, men det brukar mest vara en formalitet efter triloguppgörelsen.
Säkerhetsperspektivet om att äldre kör lugnare än yngre är skrotat? Men, kommer detta att ha någon större betydelse för personalförsörjningen att man nu kan börja köra buss vid 21 års ålder istället för vid 24?
Initialt får man en större grupp att välja på, men efter 3 år i yrket så slutar de nog hur som helst? Arbetstiderna och lönen som bussbranschen erbjuder sliter och tröttar förmodligen ut yngre fortare än äldre? Ja handen på hjärtat, tror ni en bussförare på 21 år kommer att jobba kvar i yrket 49 år senare? Fast personalpolitiken sträcker sig inte så långt, utan bara max 10 år framåt i tiden, så länge upphandlingen varar, och ingen vinner väl två i rad? Och skulle det hända så tar vi den smällen då?
Ett BBA som lockar in folk i branschen är allt som behövs, det fungerade före upphandlingarna startade 1993!