Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschen välkomnar halverad förmånsskatt på kollektivtrafik

Välkomnar regeringens förslag om halverad förmånsskatt på kollektivtrafik. Från vänster: Pierre Sandberg, Tågföretagen, Anna Grönlund Sveriges Bussföretag samt Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik. Fot: 4#10.

Regeringens förslag på måndagen att förmånsskatten på kollektivtrafikbiljetter ska halveras är ett steg i rätt riktning. Det anser branschorganisationerna Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen. De tre organisationerna är engagerade i projektet att fyra av tio motoriserade resor år 2030 ska göras med kollektivtrafik.

Branschorganisationerna menar att regeringens förslag kommer att göra beskattningen av kollektivtrafikresenärer och bilister mer rättvis, öka jämställdheten mellan kvinnor och män, minska klimatutsläppen samtidigt som sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar.

– Regeringens förslag är ett viktigt steg i rätt riktning. I branschen arbetar vi gemensamt mot målet att fyra av tio motoriserade resor ska vara kollektiva till 2030. För att nå dit krävs att vi på nationell nivå har ett tydligt fokus på att genomföra åtgärder som skapar en ännu mer attraktiv kollektivtrafik på väg och spår, säger Johan Wadman, vd för Svensk Kollektivtrafik.

– Idag körs över 95 procent av kollektivtrafiken på el och förnybara drivmedel. Varje person som kliver ur bilen och på tåget eller bussen minskar därför både sina egna och samhällets utsläpp. Utsläppen minskar dessutom när vi reser tillsammans i kollektivtrafiken i stället för i var sin bil. Förmånsskatten på årskort och månadskort till kollektivtrafiken måste därför tas bort helt, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag.

– Både klimatpolitiska rådet och OECD har i sin granskning av den svenska klimatpolitiken pekat på ett behov av ändrade regelverk som gynnar det kollektiva resandet. Med detta förslag, som gör det billigare för de resenärer som väljer att resa kollektivt tar regeringen ett välkommet steg i rätt riktning, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör vid Tågföretagen.

Som vi tidigare rapporterat innebär regeringens förslag att det ska införas en skattelättnad för anställda som får månads- eller årskort till kollektivtrafiken som löneförmån från sin arbetsgivare.

Skattelättnaden gäller för periodbiljetter som gäller i minst 30 dagar. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska bara hälften av förmånsvärdet eller ersättningen beskattas. Skattelättnaden föreslås även omfatta personer som använder färdtjänst för sina arbetsresor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

– Vi välkomnar även initiativet att inkludera arbetsresor med färdtjänst, men samtidigt ser vi att förslaget är komplext och kräver djupare analyser framöver, när det gäller konsekvenserna för den enskilde, arbetsgivaren och färdtjänsthuvudmannen, säger Johan Wadman.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)