Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unik överprövning: ”Stoppa upphandlingen av Stockholms innerstadsbussar – grava brister”

Den pågående upphandlingen av busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö blir domstolsfråga redan innan den avgjorts. Foto: Ulo Maasing.

SL:s pågående upphandling av busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö måste stoppas och göras om redan innan den avgjorts. Det unika kravet att en domstol avbryter en pågående upphandling förs fram av Nordens största bussoperatör, Nobina. Företaget anser att hela den upphandlingsmodell som SL använder har grava brister. Nu vill Nobina att Förvaltningsrätten i Stockholm överprövar upphandlingen redan innan politikerna i Region Stockholms har fattat något beslut om vem som ska köra trafiken de kommande åren.

Att upphandlingar av kollektivtrafik av kollektivtrafik överklagas av företag som deltar i upphandlingen är inte ovanligt. Det vanliga är att företag som har förlorat i upphandlingen begär överprövning.

Så är det inte här. Nobina vill att upphandlingen av busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö avbryts och görs om redan innan det finns någon vinnare eller förlorare, innan något företag har tilldelats trafiken.

– Vi vill att Förvaltningsrätten överprövar upphandlingen innan tilldelningsbeslut. Vi anser att hela SL:s upphandlingsmodell behöver ses över eftersom den har grava brister, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon till Bussmagasinet.

I slutet av den gångna veckan lämnade Nobinas jurister in en begäran till domstolen att SL:s upphandling ska överprövas medan den fortfarande pågår.

Varnade
Det var i mars 2024 som trafikpolitikerna i Region Stockholm beslutade om tre stora upphandlingar av busstrafik. I två av dessa, Södertälje/Nykvarn och Järfälla/&Upplands-Bro tilldelades VR trafiken. Men trafiknämndens beslut överprövas nu av Förvaltningsrätten i Stockholm på begäran av Nobina.

För det tredje paketet, Stockholms innerstad och Lidingö, har Nobina begärt överprövning redan innan trafiknämnden har fattat något tilldelningsbeslut. Det var planerat att ske den 27 maj, men så lär det alltså inte bli.

För över ett år sedan varnade Nobina Sveriges vd Martin Pagrotsky…

Redan från början fick de nu aktuella SL-upphandlingarna hård kritik från olika aktörer i branschen. När villkoren blev kända våren 2024 varnade Nobina Sveriges vd Martin Pagrotsky och Keolis Sveriges vd Mikael Wågberg i ett brev till politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm för konsekvenserna av SL:s upphandlingsmodell. Bland annat pekade de på att SL:s model innebar att trafikföretagen måste ta oproportionerligt stora affärsmässiga risker.

…och Keolis Sveriges vd Mikael Wågberg för konsekvenserna av SL:s upphandlingsmodell. Foto: Ulo Maasing respektive Keolis.

– Vi har i olika sammanhang försökt uppmärksamma trafikförvaltningen på att ersättningsmodellen står i konflikt med det beslut om affärsinriktning som trafiknämnden har fattat, skrev Pagrotsky och Wågberg.

Hoppa av
Till Förvaltningsrätten skriver Nobina att företaget och andra leverantörer i branschen upprepade gånger under lång tid har försökt få trafiknämnden och SL att lyssna på kritiken mot avtalsmodellen.

– Men ansträngningarna var förgäves. Trafiknämnden ignorerade de brister som Nobina och andra leverantörer i branschen påtalade under en längre tid, skriver Nobinas jurister.

Martin Pagrotsky och Mikael Wågberg varnade också i brevet till trafiknämnden förra våren för risken att både befintliga och nya trafikoperatörer hoppar av SL:s upphandlingar.

Det hände senare också i SL:s upphandling av pendeltågstrafiken. Den nuvarande operatören SJ avstod från att lägga anbud. Företaget ansåg att SL:s avtalsmodell innebar alltför stora affärsrisker. Fyra andra tågföretag backade också ur. SL fick in ett enda anbud och tvingades avbryta upphandlingen.

Nobina övervägde också att hoppa av bland annat SL:s upphandlingar men beslutade sig till sist för att delta. Företaget ansåg sig inte ha något annat val.

– Upphandlingens betydelse, omfattning och värde innebär i praktiken att det inte är ett alternativ för Nobina att avstå från att delta, inte heller i kommande upphandlingar i Region Stockholm, förklarar företaget.

Idag körs den aktuella trafiken av Keolis. ”Vi vill ha skäliga villkor för kollektivtrafiken, oavsett vem som vinner i upphandlingarna”, skriver Nobina. *Foto: Ulo Maasing.

”Strider mot lagen”
Nobina hävdar att villkoren i upphandlingen är oskäliga och att det avtal som SL vill skriva strider mot lagen.

– Vår överprövning syftar till att försöka påverka branschen så att det blir skäliga villkor för att bedriva kollektivtrafik i Region Stockholm, oavsett vilken anbudsgivare som vinner. Det skulle i längden gynna både trafikföretag, Region Stockholm och resenärerna, skriver Nobina.

I sin nästan 30-sidiga inlaga till domstolen går Nobina punkt för punkt igenom de brister och felaktigheter som företaget anser präglar SL:s upphandlingsmodell.

Det är samma brister och felaktigheter som Nobina anser även gäller för upphandlingarna av trafiken i Södertälje/Nykvarn och Järfälla/Upplands-Bro. Där tilldelades VR trafiken. Men det är inte VR:s vinst och att Nobina tappar trafiken som är anledningen till att Nobina har gått till domstol med båda upphandlingarna.

Nobina hävdar att själva upphandlingsdokumenten, tvärt emot vad lagen kräver, inte är ”utformade på ett klart, precist och entydigt sätt”. Därmed bryter de mot grundläggande krav på proportionalitet, likabehandling och öppenhet.

Bristerna i SL:s upphandling av busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö är så stora att upphandlingen måste göras om från början, skriver Nobina till Förvaltningsrätten. Foto: Ulo Maasing.

Risker
Enligt Nobina innebär SL:s avtalsmodell en rad stora ekonomiska risker för det bussföretag som vinner upphandlingen. Det är trafikföretaget som står för alla ekonomiska risker från det att anbudet lämnas in till trafikstart. Det kan vara en lång tidsperiod, kanske flera år om en upphandling överprövas av domstol i flera instanser. Trafikföretaget får exempelvis stå för alla ökade kostnader för nya bussar om priset på dessa ökar under tiden. Under uppstartstiden finns ingen indexreglering, bara när trafiken väl är igång.

SL:s enligt Nobina otydliga krav på social hållbarhet när det gäller bussarna innebär att trafiknämnden ensidigt godkänner eller underkänner de bussar som bussföretaget beställer. Men SL säger tydligt att man inte lämnar besked om fordonsplanen godkänns eller underkänns förrän efter att parterna har skrivit under trafikavtalet. Dessutom gör SL enligt Nobina en godtycklig bedömning av om kraven på social hållbarhet är uppfyllda eller inte.

Samtidigt är det bussföretaget som ska stå för den ekonomiska risken för att bussarna finns på plats enligt avtalet.

Att SL ska godkänna bussföretagets fordonsplan ligger för övrigt bakom den laddade konflikten mellan Nobina och SL om busstrafiken på Södertörn som Bussmagasinet har rapporterat utförligt om.

Men avtalsmodellen innebär enligt Nobina också en hel rad andra ekonomiska risker för trafikföretaget.

I Stockholms innerstad är det inte ovanligt med framkomlighetsproblem. Till det kommer vägarbeten, ändrad infrastruktur, ändrade trafikflöden och annat som beslutas politiskt och som påverkar busstrafiken. SL kan vältra över de kostnader som följer av sådana politiska beslut på trafikföretaget, framhåller Nobina.

Företaget hävdar också att SL ställer oskäliga krav för att under avtalstiden ens förhandla om att justera ersättningen till trafikföretaget.

– Trafiknämnden bedömer att det årliga kontraktsvärdet för det aktuella avtalet är 1,4 miljarder. För att trafikföretaget ska ha rätt till en förhandling om ersättningen måste en händelse som påverkar ersättningen nå upp till 28 miljoner per år. Varje händelse räknas var för sig och får inte slås samman med andra trots att det kan handla om mångmiljonbelopp, skriver Nobina som ett exempel.

– SL kan, medvetet eller omedvetet, orsaka ett stort antal händelser som medför merkostnader i mångmiljonklassen för trafikföretaget, men företaget kan inte få någon ersättning för det.

Bristerna i upphandlingen är så stora att hela upphandlingen måste göras om från början, sammanfattar Nobina.

Taggat som: , , , , ,

4 kommentarer »

  1. Om det nu ska göras om kan facket också hoppa på tåget och kräva mer hänsyn till förarnas arbetsmiljö och arbetsvillkor

  2. Upphandlingen handlar om att vinna eller försvinna? Vi vet i alla fall vem som förlorar och får betala kalaset? Ja, skattebetalare och resenärer.
    När Gubbängsgaraget byggdes skulle man ha gasbussar där, med den infrastruktur det kräver. Säkert inga billiga grejer? Men nu är garaget upphandlat och biogasen ska ersättas med el? Ny infrastruktur, som inte heller är billig? Skrota det ena och köp nytt är kanske inte konstigt? Om nästa upphandling då hamnar hos ett bolag som ska ha vätgasbussar så ska vi betala för en tredje infrastruktur? Någon som ser någon vinst i detta med upphandlingar? Verkar som den ena handen inte vet vad den andra gör? Ja kompetenta människor som skapar bästa möjliga kollektivtrafik för minsta möjliga peng vore väl ändå önskvärt?

  3. Alf, är inte entreprenören som avgör bränsle utan SL. Så SLs nycker får man leva med med eller utan upphandling

    • Tack för upplysningen. Jaha, då är det politikerna som inte har koll på läget? Hoppjerkor? Först diesel, sedan etanol, sedan biogas, nu el och nästa gång vad är på modet då? Skattebetalarnas pengar är lätta att förslösa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)