Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybridbussarna kommer i stad efter stad

Jönköpings Länstrafik ska testa elhybridbussar och senare även elbussar i Jönköping och Nässjö. Första bussen kommer till våren. Foto: Ulo Maasing.

Jönköpings Länstrafik ska testa elhybridbussar och senare även elbussar i Jönköping och Nässjö. Första bussen kommer till våren. Foto: Ulo Maasing.

Efter en trög start i Sverige kommer nu hybridbussarna i ett antal städer. Uppsala får inom kort sina tre första hybridbussar för reguljär trafik och Jönköping kommer att börja provtrafik med hybridbussar. Där ska man se både på hybridbussar och helt elektriska bussar, uppger TV4 Jönköping.

Satsningen i Jönköping beror på att en studie vid Blekinge Tekniska Högskola, som vi tidigare rapporterat om, visar att hybridbussar och elbussar är billigare i drift och har en längre räckvidd än man tidigare trott.

– Resultatet innebär att vi kan gå vidare med våra studier, säger Christine Leppänen på Jönköpings Länstrafik till TV4 Jönköping.

JLT är en av medfinansiärerna till studien.

– Elbussar och hybridbussar är särskilt attraktiva i stadsmiljön, inte minst på grund av det minskade bullret.

Även Nässjö kan snart få sin första elhybridbuss som en del av samma satsning från JLT:s sida.

I tysthet startar Scania tillsammans med Nobina och Storstockholms Lokaltrafik fältförsök med hybridbussar. I veckan levererades det första exemplaret av Scanias nya hybridbuss till Nobina, som ska köra bussen på SL:s linje 755, Sydexpressen. Det är såvitt bekant den första boggiebussen med hybriddrift i Sverige.

Scania räknar med serieproduktion under år 2015.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)