Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal: Bussföretagens syn på upphandlingar oroväckande

Dalatrafik-1

Debatten kring Dalatrafiks upphandling av busstrafik går vidare.

”Sveriges Bussföretag och organisationens vd Peter Jeppsson har en oroväckande syn på hur frågorna om offentlig upphandling ska hanteras. Deras inställning är skadlig såväl för branschen som för kollektivtrafikens kvalitet och äventyrar den svenska modellens principer om trygga jobb.” Det skriver två företrädare för fackförbundet Kommunal i en debattartikel i Dalarnas Tidningar med anledning av en debattartikel av Peter Jeppsson.

De båda företrädarna för Kommunal, förste vice ordföranden Per Holmström samt avdelningsordföranden för Kommunal Bergslagen, Cilla Rhodin, menar att Jeppsson inte är trovärdig när han skriver om de juridiska frågorna kring ett krav på personalövertagande vid upphandlingar.

– Självklart ska upphandlingsförfarandet präglas av förutsägbarhet, effektivitet och hög kvalitet. För oss är det dock självklart att de anställda är en central del i verksamheten. Om kompetent yrkesfolk ska söka sig till trafikbranschen kan inte villkoren där dramatiskt understiga de villkor som erbjuds på den övriga arbetsmarknaden. Att det finns en anställningstrygghet även vid byte av entreprenör är en nödvändighet, skriver Holmström och Rhodin.

– Den modell Jeppsson istället omhuldar innebär att anställda ska förlora sina jobb vid utgången av en upphandlad trafikperiod och tvingas söka sina jobb på nytt. Personalen ska därmed vara permanent visstidsanställd, fortsätter de båda Kommunalföreträdarna.

De ställer sig bakom (S)-majoriteten i Region Dalarna som har återinfört kravet på personalövertagande i den pågående upphandlingen av busstrafiken i Dalarna.

– Kraven de ställer innebär att företagen får samma förutsättningar att konkurrera, samtidigt som personalen också får en anständig anställningstrygghet. Att som Jeppsson hota dessa politiker med dyra domstolsprocesser är inte att helga den svenska modellen, skriver Per Holmström och Cilla Rhodin.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Bra skrivet. Är det inte dags för Jeppson att gå i pension snart och ta sina patronfasoner med sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)