Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Sluta straffbeskatta elbussar

Dagens skatteregler diskriminerar elbussar som belastas av elskatt till skillnad från spårtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Dagens skatteregler diskriminerar elbussar som belastas av elskatt till skillnad från spårtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Samma regler för energiskatt bör gälla för elbussar som idag gäller för tåg och spårvagnar. Det är svårt att hitta argument för att eldriven kollektivtrafik med buss ska belastas av högre skatter än eldriven kollektivtrafik på räls. Det skriver Sveriges Bussföretag till regeringen. Dagens skatteregler bromsar utvecklingen mot elbussar i lokal kollektivtrafik, menar organisationen.

– Det finns en mängd fördelar med att öka förekomsten av elektrifierade bussar i stadsmiljö och genom att straffa bussoperatörer med energiskatt på el bromsas introduktionen av elbussar, skriver Sveriges Bussföretag till regeringen.

Bussföretagen hävdar att dagens energibeskattning är ologisk. Idag är det endast det fossila drivmedlet naturgas som är befriad från energiskatt, utan endast av koldioxidskatt. Naturgas är därmed det billigaste fordonsbränslet idag och med de föreslagna skattehöjningarna blir det ännu mer fördelaktigt att använda det fossila drivmedlet.

Dessutom är el högt beskattad jämfört med natur-, fordons- och biogas, trots att eldrivna fordon har mycket lägre utsläpp av koldioxid. El är också det drivmedel som är energieffektivast, det vill säga med lägst kostnad räknat öre per kWh.

I sitt brev till regeringen pekar Sveriges Bussföretag på att en elbuss använder 1,4 kWh per fordonskilometer, en laddhybridbuss 1,92 och en spårvagn 3,15 kWh per fordonskilometer. Siffrorna för spårvagnen är ett medelvärde för Göteborg. Eftersom laddhybridbussar använder spväl el som diesel har man också delat upp energiförbrukningen och konstaterar att elförbrukningen uppgår till 1,34 kWh/fordonskilometer och dieselförbrukningen 0,58 kWh/fordonskilometer.

Laddhybridbussen betalar dock 39,5 öre per fordonskilometer i elskatt och elbussen 41,2 öre per fordonskilometer – spårtrafiken inget alls.

Bussföretagen har också sett till beläggningen på de olika fordonen i kollektivtrafiken. Då kostar elskatten 3,55 öre/personkilometer för laddhybridbussar och 3,70 öre för en elbuss.

Det kan verka som små siffror. Men i praktiken blir det stora pengar på grund av elskatten. Merkostnaden för en laddhybridbuss som kör 5000 mil om året blir nästan 20 000 kronor och för en elbuss 21 000 kronor om året.

Om en tredjedel av dagens dieselbussar ersätts av laddhybrider blir kostnaden för elbeskattning omkring 62 miljoner kronor.

Sveriges Bussföretag vill därför att regeringen skapar ett konkurrensneutralt regelverk för alla transportslag inom kollektivtrafiken.

I ett första steg vill man att samma regler som gäller för tåg och annan  spårbunden trafik samt för biogas bör införas för eldrivna bussar i yrkesmässig trafik. Det gäller såväl fullelektriska bussar som laddhybridbussar.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)