Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss köper Sohlberg Buss

Bergkvarabuss tar över inkråmet i Sohlberg Buss. Foto: Bergkvarabuss.

Bergkvarabuss tar över inkråmet i Sohlberg Buss. Foto: Bergkvarabuss.

Bergkvarabuss fortsätter att växa. Det är nu klart att Bergkvarabuss förvärvar Sohlberg Buss som kom på obestånd förra året. Avtalet mellan parterna innebär att Bergkvarabuss kommer att ta över ca 65 bussar samt de avtal och den personal som verksamheten kräver.

Sohlberg Buss har varit under rekonstruktion och kommer att försättas i konkurs, då skuldbördan har visat sig vara för stor. Genom Bergkvarabuss övertagande kommer driften att säkras och verksamheten kommer att löpa på som vanligt. Sohlberg Buss beräknas omsätta ca 100 miljoner kronor.

– När bolaget ansökte om rekonstruktion i november förra året var det för att vi hade en tro på att vi skulle kunna vända företagets stora förluster till lönsamhet. Vi har lyckats med det och det är därför vi nu kunnat genomföra den här affären, säger Stefan Carlén styrelseordförande i Sohlberg Buss.

Bergkvarabuss AB, med säte i Kalmar, är landets största utövare av charterbusstrafik såväl inom Sverige som utom riket och har, inklusive dotterbolag, en marknadsledande ställning i både Stockholm och Malmö.

Sohlberg Buss har en liknande verksamhet och är, efter det tidigare köpet av Interbus, starkt etablerade i Göteborgs- & Sjuhäradsregionen men finns också i Malmö och Kalmar. Även skolskjutstrafik är en viktig del av verksamheten. I affären ingår även Fjällexpressen. Förvärvet av Sohlberg Buss tillsammans Bergkvarabuss´ redan befintliga verksamhet i området, ger företaget en ledande position i Västra Götaland.

Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

– Det ska bli roligt och spännande att driva Sohlberg Buss som har gjort sig kända för att leverera högkvalitativa tjänster med mycket kompetenta och engagerade medarbetare. Det stämmer väl överens med Bergkvarabuss affärskoncept, säger Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss AB.

Bergkvarabuss är Sveriges största familjeägda bussföretag och har en vagnpark på drygt 1 000 bussar.

Bergkvarabuss AB ingår i Mekka Traffic-koncernen, där även Maxli Travel Group (Scandorama / Ölvemarks Holiday), Traveller Buss AB och Elite Traffic GmbH i Hamburg ingår.

Koncernen sysselsätter cirka 1600 årsanställda.

Företaget är delägare i det danska bussbolaget Anchersen ApS och i det norska bolaget Busscharter.no. Koncernen, inklusive intressebolag, omsätter cirka 1,9 miljarder kronor.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)