Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt, elskatt för bussar, biogas och HVO hos Anna & Ulrika

Sveriges Bussföretags Ulrika Egervall och Anna Grönlund möter denhär gången Svante Axelsson, regeringens nationella samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges Bussföretags Ulrika Egervall och Anna Grönlund möter den här gången Svante Axelsson, regeringens nationella samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Bussen leder omställningen till en fossilfri och förnyelsebar fordonsflotta. I det nya avsnittet av ”Anna & Ulrika möter” träffar Sveriges Bussföretags båda vice vd:ar Svante Axelsson. Han var tidigare generalsekreterare i Naturskyddsföreningen och är sedan juli i år regeringens nationella samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige.

Uppdraget för samordnaren går ut på att tillsammans med företag och andra aktörer ta fram planer som leder mot fossilfrihet.

Svante Axelsson avslöjar i intervjun att han tror på fortsatt gynnsamma villkor för förnyelsebara drivmedel som HVO och biogas även efter 2018. Han vill också arbeta för att kollektivtrafikens olika transportslag ska betala samma skatt för samma drivmedel. Att exempelvis elbussar betalar elskatt till skillnad från spårbunden trafik ser Svante Axlesson som orimligt.

I samtalsserien Anna & Ulrika möter som publiceras här på bussmagasinet.se är det Sveriges Bussföretags båda vice vd:ar, branschchefen Anna Grönlund och förhandlingschefen Ulrika Egervall som möter personer som påverkar – och påverkas av – den svenska bussbranschen. Mötesplatserna är hos den intervjuade själv, i Svenskt Näringslivs TV-studio eller på annan plats.

Har du som bussföretagare tips eller tankar om vilka Anna & Ulrika ska träffa? Mejla till anna.gronlund@transportforetagen.se eller ulrika.egervall@transportforetagen.se !

Tidigare avsnitt i serien kan du självklart också se, klicka bara här!

Här är det senaste avsnittet:  (Projektledning: Charlotte Erlandsson, Sveriges Bussföretag; Film och studioproduktion: Lars Wallgren, Svenskt Näringsliv; Redigering och teknisk slutproduktion: Axel Grönlund, frilans Motion Graphics).

Anna och Ulrika möter… Del 9 from Bussmagasinet.se on Vimeo.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)