Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enbart fossilfritt i Skåne

Nu är all allmän kollektivtrafik i Skåne fossilbränslefri. Foto: Ulo Maasing.

All busstrafik som körs i Skånetrafikens regi är nu fossilfri. Sedan december drivs samtliga Skånetrafikens 1032 bussar på enbart förnybara bränslen såsom biogas, förnybar el märkt med ”Bra Miljöval” eller biodiesel. Därmed är all allmän kollektivtrafik i Skåne nu fossilfri.

Redan 2009 övergick tågtrafiken i Skåne till förnybar el. 2015 blev de gröna stadsbussarna fossilbränslefria och sedan december 2018 går även alla regionbussar på enbart förnybart bränsle.

Sammanlagt handlar det om 1032 bussar och 179 tåg.

I Skånetrafikens nya miljö-och hållbarhetsprogram prioriteras förnybar eldrift. Sedan 2015 rullar elbussar i Ängelholm. I december 2018 invigdes Malmös första elbussar på linje 7 och elektrifieringen fortsätter i Skåne. Snart invigs Landskronas helt elektriska busstrafik och under sommaren 2019 kommer den helelektriska HelsingborgsExpressen att trafikera linje 1 i Helsingborgs stadstrafik. Fler skånska städer följer och både Ystad och Trelleborg står på tur.

– Genom att ställa om busstrafiken från att drivas av förbränningsmotorer till förnybar eldrift minskar energiåtgången med cirka 70 procent och klimatutsläppen med cirka 90 procent. Avgaserna från fordonen försvinner och ljudnivån minskas avsevärt med cirka fem decibel. I Stadstrafiken har eldrift betydande hälsovinster, säger Iris Rehnström, miljö-och hållbarhetsansvarig hos Skånetrafiken.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)