Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussexplosionen: Regeringen kallar till säkerhetsmöte

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) kallar bussbranschen och myndigheter till ett säkerhetsmöte. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) kallar bussbranschen och en rad andra aktörer till ett möte om säkerheten för gasbussar. Bakgrunden är söndagens dramatiska olycka då en biogasbuss körde in i en höjdbarriär vid infarten till Klaratunneln i Stockholm. Vid olyckan inträffade en våldsam explosion och bussen brändes snabbt ut helt. Föraren skadades, men i övrigt fanns inga andra personer ombord. Tunneln har sedan olyckan varit stängd i norrgående riktning vilket har orsakat trafikkaos med halvmilslånga bilköer i Stockholm.

Till säkerhetsmötet på fredag har regeringen kallat Sveriges Bussföretag (som av Transportföretagen nu kallas Transportföretagen Buss), Transportstyrelsen, Trafikverket, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Gasbussar är en viktig investering som kommuner och regioner gör för att nå klimatmålen. Då ska det inte råda någon osäkerhet om att det är ett bra och säkert alternativ, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till nyhetsbyrån TT.

Vid två tidigare tillfällen har gasbussar fastnat i Klaratunneln. Då uppstod läckage i gastuberna, men ingen brand.

Till SvT Nyheter säger Tomas Eneroth att utgångspunkten för fredagens möte är att de inbjudna ska ge regeringen en lägesbedömning och bedöma om det finns förslag till förändringar av säkerhetsföreskrifterna för gasbussar.

Enligt SvT Nyheter Stockholm kan bussoperatören Keolis, som kör innerstadsbussarna i Stockholm, komma att ändra utbildningen av bussförarna i Stockholm.

– När vi har all kännedom i ärendet så är det självklart att vi försöker säkerställa att det inte händer igen, säger Michael Svensson, områdeschef för innerstadstrafiken på Keolis till SvT Stockholm.

Han uppger också att explosionen är den första i sitt slag som han känner till.

– Jag har hört om något fall där det har brunnit på bussen, men inte att den har exploderat, säger han till SvT.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)