Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina storhandlar elbussar från BYD

Bussoperatören Nobina har beställt ytterligare 20 batteridrivna ledbussar från BYD för trafik i Barkarby och Linköping. Bild: BYD.

Bussoperatören Nobina fortsätter att köpa elbussar från den kinesiska busstillverkaren BYD. Nobina har nu beställt ytterligare 20 elektriska ledbussar från BYD. Därmed är antalet elbussar som Nobina har beställt från den kinesiska busstillverkaren uppe i 138. Den senaste beställningen avser 18-meters ledbussar av BYD:s modell K11.

Fyra av de nya bussarna ska sättas i trafik i Barkarby, nordväst om Stockholm, medan de övriga 16 ska gå i trafik i Linköping där Nobina nyligen vann Östögötatrafikens upphandling.

Den senaste beställningen följer på en order på 26 elbussar som Nobina gjorde hos BYD under hösten och som omfattade elva 12-metersbussar, tio 18-meters ledbussar och fem 8,7-meters midibussar. Dessa ska samtliga levereras under sommaren och gå i trafik för Västtrafik och Sörmlandstrafiken.

Med 138 elbussar från BYD är Nobina BYD:s största kund i Norden och även ledande i Europa.

36 elbussar från BYD går redan i trafik i Eskilstuna, Ängelholm, Norrtälje och Landskrona och cirka 70 ytterligare är beställda för trafik i Norge och Danmark.

Idag finns över 700 elbussar från BYD i trafik eller under beställning i Europa.

– Det här är ett betydande tillägg i en redan tidigare stor investering från Nobina i våra elbussar, säger Isbrand Ho, vd för BYD i Europa.

– Elbussmarknaden i Sverige och även i hela Norden växer snabbt och BYD är väl placerat för att leverera rätt produkter till en rad olika trafikuppgifter.

Nobinas senaste elbussar från BYD drivs med en ny generation koboltfria järnfosfatbatterier från BYD.

– Nobina stärker sin position som den ledande operatören i de nordiska länderna när det gäller trafiklösningar med elbussar och hållbar kollektivtrafik, säger Martin Atterhall, fleet manager hos Nobina.

Nyligen förklarade Nobina Sveriges vd Henrik Dagnäs att han var imponerad av driftsäkerheten hos de bussar från BYD som Nobina kör i Landskrona.

– Det är riktigt kul att vi i Landskrona under mars månad körde 100% av alla turer, elbussarna går som en klocka och vanliga SQA problem lyser med sin frånvaro som direkt påverkar utförd trafik. Det är imponerande, det är vi som operatör inte vana vid, framhöll Dagnäs.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)