Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ingen samordning för att skydda bussförare (uppdaterad)

Västtrafik öppnar för trafikföretagen att hålla framdörren stängd, men det är ingen skyldighet. Foto: Västtrafik/Tomas Harrysson.

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland inför på onsdagsmorgonen nya åtgärder för att skydda buss- och spårvägsförare från den nya coronasmittan, covid-19. Men olika länstrafikbolag/kollektivtrafikmyndigheter vidta olika åtgärder. Någon enhetlighet i åtgärderna finns inte. Vi har tittat på vilka åtgärder som har vidtagits i några regioner. Läget kan förändras snabbt, uppgifterna i artikeln speglar läget på tisdagskvällen.

Sedan tisdagsmorgonen är det stopp för påstigning fram på bussarna i SL-trafiken. Foto: Ulo Maasing.

SL, Trafikförvaltningen i Region Stockholm, stoppade på tisdagsmorgonen påstigning genom framdörrar på bussarna i Storstockholm och uppmanar resenärerna att sprida ut sig i bussen. Eftersom SL endast har kortläsare vid framdörrarna uppmanas resenärer som inte kan blippa sin reskassa på bussen att köpa en app-biljett.

Länstrafiken i Örebro spärrar av sätena närmast föraren från och med onsdag morgon. Däremot stoppas inte påstigning genom framdörrarna. För att minimera kontakten mellan förare och resenärer kommer inga biljettköp genom betalkortsterminalen hos föraren genomföras på bussarna. Endast förköpta biljetter kommer att gälla, det vill säga via app, ombud, reskassa eller periodbiljetter. Dessa biljetter ska i vanlig ordning valideras i biljettmaskinen alternativt visas för föraren.

VL i Västmanland genomför motsvarande åtgärder.

Östgötatrafiken har inget generellt beslut om att påstigning inte ska ske genom framdörren. Däremot får förarna själva avgöra om så ska ske. Om föraren inte öppnar framdörren sker påstigning längre bak. Resenärerna uppmanas att köpa och aktivera sin biljett i förväg så att de slipper leta upp kortläsaren ombord när de kliver på längre bak. Däremot är det inte tillåtet att spärra av den främre delen av bussen med några band, kedjor, plast eller på annat sätt. Östgötatrafiken hänvisar till att framdörren är en nödutgång som inte får blockeras.

Förbjudet i Östergötland men tillåtet på Swedavias bussar på Arlanda: utrymmet längst fram avspärrat med band. Foto: Ulo Maasing.

Dessutom måste kunderna kunna gå fram till den främre läsaren eftersom de ska ha en giltig och aktiverad biljett för att få resa. I express och landsbygdstrafiken ska resenärer kunna köpa sin biljett av föraren.

Till skillnad från Östgötatrafiken stängde expressbussföretaget Vy Travel redan för en tid sedan framdörrarna för påstigning och spärrade av de främsta stolsraderna. Swedavia, som kör flygplatsbussarna på Arlanda, tillåter inte heller påstigning fram och har spärrat av de främsta stolsraderna med ett band.

Västtrafik öppnar på onsdagen möjligheten för trafikföretagen att genomföra åtgärder för att medarbetarna ska känna sig trygga, till exempel stängning av framdörren på bussar och spårvagnar samt att stänga av vissa sittplatser närmast föraren. Västtrafik framhåller att åtgärderna genomförs av hänsyn till förare och resenärer men är inte kopplade till smittspridning. Enligt Folkhälsomyndigheten, påpekar Västtrafik, finns i nuläget inga rekommendationer om att begränsa resandet i kollektivtrafiken eller att stänga framdörren.

Som resenär behöver man även fortsatt ha en giltig biljett. Kan man inte köpa biljett av föraren vid den främre dörren uppmanas man istället köpa en biljett i appen Västtrafik To Go, i en Västtrafikbutik eller hos ett ombud.

Karlstadsbuss begränsar antalet sittplatser fram nära föraren.

Jönköpings Länstrafik uppmanar av hänsyn till sina förare och resenärer alla bussresenärer att kliva ombord bussen vid mittdörren. Det är en tillfällig lösning som gäller från och med den 18/3 och fram till dess att JLT går ut med ny information. Samtidigt framhåller JLT att det alltjämt krävs en giltig biljett för att resa.

Länstrafiken Kronoberg framhåller att all påstigning från och med onsdag morgon ska ske via mittdörren på bussen och uppmanar resenärerna att sprida ut sig i bussen. Beslutet gäller till och med 31 mars men kan förlängas. För de resenärer som inte har giltigt färdbevis vid påstigning uppmanar länstrafiken till att köpa biljett i reseappen och som sista alternativ gå fram till föraren och lösa biljett.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Hoppas sannerligen att antalet sittplatser framför föraren hos Karlstadsbuss begränsas till noll och inga, både i Coronatider och annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)