Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler stänger framdörren – en månad efter SL

SL i Storstockholm stängde framdörrarna på bussarna den 17 mars. En månad senare följer Länstrafiken Örebro samt VL i Västmanland efter. Foto: Ulo Maasing.

Allt fler trafikhuvudmän stänger framdörrarna på bussarna för av- och påstigande. Från och med fredagen den 17 april kommer således framdörrarna på bussarna i Västmanlands län att vara stängda, likaså de bussar som kör för Länstrafiken Örebro. Det är en månad efter det att SL i Storstockholm stängde framdörrarna.

Både Länstrafiken Örebro och VL i Västmanland hänvisar till beslut av Arbetsmiljöverket om förarnas arbetsmiljö.

I samband med låsningen av de främre dörrarna spärras även bussens främre del av, något som sedan länge har genomförts på många håll i landet.

Vi har hela tiden utgått från rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och haft kontinuerlig dialog med Svealandstrafiken för att anpassa arbetsmiljön för förarna, utifrån de förutsättningar befintlig bussflotta har. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att dessa inte räcker och då rättar vi oss självklart efter beslutet, säger Arne Andersson, förvaltningsdirektör på Kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland.

Trots påtryckningar från förare och fackliga organisationer har dock Skånetrafiken nekat att stänga framdörren på bussarna. Innan påsk kom Arbetsmiljöverket med en så kallad vägledande underrättelse om att framdörrarna skulle stängas, likaså att de främsta platserna i bussarna.

Men Skånetrafiken avvaktar ett formellt beslut från Arbetsmiljöverket.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)