Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogasbesked välkomnas av bussföretagen – ännu oklart om HVO

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Måndagens beslut av EU-kommissionen, som vi tidigare rapporterat om, att Sverige ska få fortsätta med skattebefrielse för biogas till fordonsdrift välkomnas av Sveriges Bussföretag. Däremot är det ännu oklart hur det blir med HVO, konstaterar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

Bakgrunden är att regeringen i olika ansökningar hos EU-kommissionen har ansökt om möjlighet att fortsätta skattebefria olika typer av biodrivmedel.

Ansökan rörande skattebefrielse för biogas och biogasol som drivmedel för fordon och för uppvärmning under tio år var en av dessa och gick igenom på måndagen (klicka här).

Ansökan som avser andra former av biodrivmedel, exempelvis HVO, är ännu inte avgjord, uppger Anna Grönlund som efter kontakter med finansdepartementet heller inte fått besked om när ett beslut kan komma.

– Det är positivt att regeringen arbetar för fortsatt skattebefrielse av biodrivmedel. Beskedet om att biogas och biogasol som drivmedel för fordon och för uppvärmning kan undantas från skatt i ytterligare tio år är det första beslutet av två till Sverige från EU-kommissionen i frågan. Vad som gäller för övriga biodrivmedel är ännu inte beslutat, men Sveriges regering driver tillsammans med oss och flera andra aktörer på i Bryssel för att även andra biodrivmedel såsom HVO ska få fortsatt skattebefrielse efter årsskiftet, kommenterar Anna Grönlund.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)