Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förstärkt omställningsstöd välkomnas av branschen

”Införda restriktioner behöver i fortsättningen direkt kopplas till stödåtgärder, även om inte hela verksamheter måste stänga totalt”, säger Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Bild: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar att EU-kommissionen har godkänt regeringens ansökan om ett förstärkt omställningsstöd med ett högre tak för juni och juli 2020. ”Men riktade och branschspecifika stöd behövs också”, säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Det förstärkta omställningsstödet har ett tak på 150 miljoner och ersätter normalt 75 procent av de fasta kostnaderna. Men det har även en förhöjd nivå på 100 procent.

Det nya, större stödet gäller inte alla företag utan bara företag som har drabbats av specifika förbud och rekommendationer. Stödet riktar sig till företag som under juni och juli 2020 tappade omsättning på grund av förbudet mot att samlas fler än 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, Sveriges inreseförbud för länder utanför EES/Schweiz eller UD:s reserekommendationer.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen: ”Läget är kritiskt”. Foto: Transportföretagen.

– Nu summerar många företag inom persontransporter och besöksnäring coronaåret 2020. Läget är kritiskt. Självklart är det välkommet att det i det läget öppnar sig möjlighet att söka kompletterande stöd för det gångna krisåret. Samtidigt är det viktigt att påpeka att krisen fortsätter. Förlängda, förnyade och riktade stöd kommer behövas minst under 2021, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Inom persontransportbranschen har många företag sett stora delar av verksamheten störtdyka på grund av covid-19-pandemin. Transportföretagen har nyligen genomfört en medlemsenkät som visar att nära hälften av företagen med verksamhet inom turist- och beställningstrafik har tappat minst 90 procent av sin verksamhet. Över tre fjärdedelar har tappat minst 80 procent och nästan 95 procent har tappat minst 60 procent.

Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag: ”Riktade och branschspecifika stöd behövs”. Foto: Ulo Maasing.

– Det är viktigt att de utökade stöden går att söka för dessa företag som drabbats så hårt. Många bussföretag hade till exempel gruppresor till konserter och liknande inplanerade och borde då omfattas utifrån förbudet mot att samlas fler än 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Införda restriktioner behöver i fortsättningen direkt kopplas till stödåtgärder, även om inte hela verksamheter måste stänga totalt vilket pandemilagen gör möjligt. Att stänga ner all persontransport förefaller orimligt, men då även restriktioner som begränsningen av passagerare i fjärrtrafik med tåg och buss drabbar företagen hårt anser vi att riktade och branschspecifika stöd behövs i anslutning till sådan restriktioner. I Danmark följs exempelvis restriktioner av stöd. Så borde vi kunna göra även i Sverige”, säger Anna Grönlund.

Det förstärkta omställningsstödet för juni och juli 2020 beräknas med utgångspunkt i den modell som gällde för det ordinarie omställningsstödet som har kunnat användas för samma period, och ersätter upp till 75 procent av de fasta kostnaderna. För att vara berättigad till stödet ska företaget ha tappat mer än 50 procent av omsättningen i juni-juli 2020 jämfört med samma period 2019. Vidare ska ett omsättningstapp på minst 25 procent i förhållande till den totala omsättningen för referensperioden vara orsakat av örbudet mot att samlas fler än 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, Sveriges inreseförbud för länder utanför EES/Schweiz eller UD:s reserekommendationer.

Regeringen räknar med att snart fatta beslut om stödet. Det kan då träda i kraft i mitten av mars och omgående bli sökbart.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)