Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line köper in sig i åländskt rederi

Får Viking Line som delägare. Foto: Rederiaktiebolaget Eckerö.

Viking Line har köpt en större aktiepost i Rederiaktiebolaget Eckerö som i likhet med Viking Line har sin bas på Åland. Rederiaktiebolaget Eckerö driver bland annat Eckerö Linjen som bedriver färjetrafik på Ålands hav liksom busstrafik på Åland genom Williams Buss.

Viking Line uppger att man har förvärvat 17,1 procent av aktierna i Rederiaktiebolaget Eckerö för totalt knappt 10,3 miljoner euro, cirka 111 miljoner kronor. Viking Line förklarar affären med att man hade fått uppgift om att en större aktiepost i Rederiaktiebolaget Eckerö var till salu och att man valde att förvärva aktierna för att säkerställa att aktieägandet stannar på Åland.

– Eckerö är ett välskött och folkkärt rederi vars huvudsakliga ägande gärna får kvarstå på Åland, säger Viking Lines VD Jan Hanses.

Rederiaktiebolaget Eckerö grundades 1961 och är moderbolag i Eckerökoncernen.

Koncernen bedriver passagerar- och bilfärjetrafik på Ålands hav under namnet Eckerö Linjen och på Finska viken under namnet Eckerö Line. Dotterbolaget Eckerö Shipping arbetar med transporter för den europeiska exportindustrin.

Totalt ingår 7 fartyg i flottan.

Koncernen bedriver även busstrafik på Åland i Williams Buss. Även Viking Line har ett bussföretag på Åland.

Eckerökoncernen har i dag cirka 900 anställda. Under år 2021 uppgick årsomsättningen till ca 123 miljoner euro, cirka 1,33 miljarder kronor.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)