Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Den turkiska busstillverkaren Karsan har tecknat ett stort ramavtal om eldrivna midibussar till Italien. Foto: Karsan.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Stororder på mindre elbussar; Ännu en elbussorder till Ebusco när München storhandlar elbussar; Fler bränslecellsbussar och elbussar i Barcelona.

Italien: Den turkiska busstillverkaren Karsan har de senaste åren haft en hel del framgångar på den europeiska bussmarknaden. Företaget har tagit hem en hel del stora order, främst i Sydeuropa men häromåret även på närmare 100 eldrivna midibussar till Luxemburg.

Nu har Karsan vunnit ett stort ramavtal med statliga italienska Consip. Avtalet omfattar upp till 320 eldrivna midibussar om sex och åtta meter. Avtalet löper på 18 månader och gäller Karsans modeller e-Jest och e-Atak. Italien är en av Karsans viktigaste marknader i Europa. Idag rullar 34 bussar från tillverkaren på de italienska vägarna.

Consip är ett statligt företag för upphandlingar av bland annat bussar. De bussar som Consip upphandlar i ett ramavtal kan sedan tas över av trafikhuvudmännen i landet som därmed själva slipper upphandla bussarna. Istället kan de dra nytta av de avtal som Consip skriver i kraft av sin storlek för att sedan köpa bussarna från det statliga företaget till det pris som Consip betalar för dem.

Lokaltrafiken i München har beställt fler elbussar från holländska Ebusco. Bild: Ebusco.

Tyskland: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco stärker sin ställning på den tyska marknaden. Företaget har nu skrivit kontrakt med lokaltrafiken i München, Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) om leverans av 28 Ebusco 3.0 18-meters ledbussar.MVG har sedan tidigare elbussar från Ebusco i trafik, både modell 2.2 och 3.0.

Bussarna i den nya ordern från MVG kommer att ha ett extra stort batteripaket på över 500 kWh.

Ebusco har sitt huvudkontor i Deurne, Nederländerna där företaget också har en produktionsanläggning. Dessutom anlitar Ebusco en tredje part i Kina för sin produktion.

Samtidigt har MVG beställt tretton MAN Lion´s City E tolvmetersbussar och 30 Mercedes-Benz eCitaro G ledbussar.

En elbuss från Solaris i trafik i Barcelona. Lokaltrafikföretaget i staden ska nu upphandla ytterligare 36 bränslecellsbussar och 23 batterielektriska bussar. Foto: Solaris.

Spanien: Lokaltrafiken i Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ska gå ut i en upphandling för att öka antalet utsläppsfria bussar i sin vagnpark. Upphandlingen gäller 36 nya vätgasdrivna bränslecellsbussar och 23 batterielektriska bussar.

TMB siktar på att en fjärdedel av dess vagnpark ska vara utsläppsfri nästa år. Då kommer TMB att ha 232 batteribussar och 44 bränslecellsbussar i trafik.

Till den nya upphandlingen har TMB säkrat stöd från EU på cirka 21 miljoner euro (244 miljoner SEK). Till en tidigare upphandling som TMB gjorde 2021 och som gällde 105 elbussar fick företaget EU-stöd med cirka 40 miljoner euro (464 miljoner SEK).

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)