Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt ljus för Blekinges trafikupphandling

Efter dom i förvaltningsrätten är det nu klart att Connect Bus Sandarna tar över linjetrafik och viss skolskjutstrafik i Blekinge i augusti 2025. Foto: Blekingetrafiken.

Efter överprövning i förvaltningsrätten är upphandlingen av Blekingetrafikens linjelagda busstrafik nu definitivt klar. Det blir Connect Bus Sandarna som tilldelas avtalet för busstrafiken från augusti 2025. Därmed ligger Region Blekinges ursprungliga tilldelningsbeslut (klicka här) fast.

– Överprövningar av upphandlingar i kollektivtrafiken är vanliga. Det känns skönt att processen är klar, beslutet är taget och vi kan fokusera på resan framåt och en hållbar och kostnadseffektiv trafik och fortsatt nöjda kunder, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Trafikavtalet omfattar all linjelagd busstrafik i Blekinge samt skolskjutstrafik i Karlshamn, cirka 130 bussar, en avtalstid på tio år och har ett totalt värde på cirka 3 miljarder kronor. Connect Bus lämnade enligt regionen det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, men upphandlingen begärdes överprövad av Bergkvarbuss som har dagens trafiavtal.

Bergkvarabuss hävdade att det vite som operatören skulle tvingas betala vid vissa brister, i synnerhet vid för tidiga avgångar, strider mot proportiona­li­tetsprincipen och har påverkat anbudsgivarnas priser negativt.

Bergkvarabuss hävdade också att Connect Bus inte uppfyllde alla obligatoriska krav, så kallade ”skall-krav” i upphandlingen.

Men förvaltningsrätten i Växjö går inte på Bergkvarabuss´ linje och anser att vitesbestämmelserna i avtalet inte strider mot proportionalitetsprincipen. Dessutom anser domstolen att Connect Bus har uppfyllt alla skall-krav.

Till följd av rättsprocessen upphandlade Blekingetrafiken busstrafiken på ett korttidsavtal som löper från augusti 2024 till augusti 2025. Det innebär att Bergkvarabuss får sitt nuvarande trafikavtal förlängt fram till dess att Connect Bus tar över i augusti 2025.

– Det nya avtalet har en stark hållbarhetsprofil genom energieffektiv och klimatvänlig trafik som bidrar till minskad miljöpåverkan. Mer än 70 procent av trafiken kommer att köras med elbussar som bidrar till att skapa en attraktivare stadsmiljö med renare luft och tystare trafik, säger Jonas Kempe, vd, Connect Bus.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)