Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Yutong är störst på export av bussar från Kina. En stor europeisk marknad är Storbritannien. Ett exempel är Nottingham City Transport som har beställt 48 elbussar från Yutong. En del av dessa är redan levererade. Foto: Nottingham City Transport.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Starkt år för kinesisk bussexport; Order på bränslecellsbussar tickar in hos Solaris; Snart bara el i Köpenhamn.

Kina: Fjolåret blev ett starkt år för kinesisk bussexport. Totalt exporterade kinesiska busstillverkare 32 186 stora och medelstora bussar enligt Chinabuses.org. Två busstillverkare som ännu inte har tagit sig in på den svenska marknaden men väl i andra nordiska länder toppar listan på de största bussexportörerna från Kina. Så här ser topplistan ut med antal exporterade bussar.

1. Yutong 10 165
2. Golden Dragon 6 946
3. King Long 6 629
4. Higer 5 248
5. Zhongtong 3 804
6. BYD 3 148
7. JMMC 2 076
8. Foton AUV: 1 365
9. Asiastar: 1 323
10. Ankai 1 212

Solaris har fortsatta framgångar med sina bränslecellsbussar. Foto: Solaris.

Tyskland: Den polska busstillverkaren Solaris har fortsatta framgångar med sina bränslecellsbussar. Den senaste ordern till Solaris kommer från Tyskland, närmare bestämt från lokaltrafiken i Gross-Gerau (LNVG), söder om Frankfurt am Main.

Ordern omfattar femton tolvmetersbussar och åtta 18-meters ledbussar, samtliga av modell Solaris Urbino hydrogen. Tolvmetersbussarna ska levereras i november, ledbussarna nästa år. Bussarna är utrustade med en bränslecell om 70 respektive 100 kW.

LNVG har under flera år testat bränslecellsdrift och har som mål att endast ha emissionsfria bussar 2030.

Solaris är marknadsledare i Europa när det gäller bränslecellsbussar. Företaget har hittills levererat eller fått beställningar på mer än 700 bränslecellsbussar från 40 kunder i tio europeiska länder.

Danmark: Huvudmannen för kollektivtrafiken i Köpenhamn och på Själland är nu igång med sin 23:e upphandlingsrunda. Upphandlingen omfattar elva paket och 25 linjer och 130 bussar. Trafikstarten för de olika paketen varierar från hösten 2025 till februari 2026.

När all trafik som omfattas av upphandlingen är igång kommer all busstrafik i Köpenhamn och Fredriksberg (som ligger helt inne i Köpenhamn) att vara emissionsfri. I praktiken betyder det att alla bussar i kollektivtrafiken i de båda kommunerna kommer att vara eldriven.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)