Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mobilitet och samhällsbyggande i stort innovationsprojekt

John Hultén, K2, och Emma Hult, IQ Samhällsbyggnad leder det nya innovationsprogrammet Shift2Access. Foto: VTI.

Experter inom mobilitet, samhällsplanering och byggande ska samlas i ett nytt innovationsprogram, Shift2Access. Där ska näringsliv, offentlig sektor och forskning samverka för omställningen till ett hållbart samhälle. Syftet är att klara framtidens utbyggnader i samhällssektorn, från mobilitetslösningar till byggande för att skapa attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla.

Shift2Access är ett av fem nya innovationsprogram som av Energimyndigheten, Vinnova och Formas (det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling) har sammanlagt beviljats statlig finansiering på en halv miljard kronor per år. Näringslivet och andra aktörer kommer att bidra med minst lika mycket.

Programmet har en övergripande ambition att skapa förutsättningar för innovation genom att föra samman en hållbart byggd miljö med framtidens mobilitet i ett och samma ekosystem. I det ingår att skapa en ny syn på mobilitet med konkurrenskraftiga alternativ till privat bilresande för att lyckas i omställningen.

Kollektivtrafiken har en given plats i innovationsprogrammet med aktörer som Västtrafik och de tre storstadsregionerna, likaså VTI och Trafikverket.

Maria Nyman, trafikdirektör, Skånetrafiken. Foto: Jakob Pihl.

– Vi står inför ett paradigmskifte där vi behöver tänka nytt tillsammans. För att lyckas i omställningen är det viktigt att utveckla konkurrenskraftiga alternativ till privat bilresande. Jag är mer än glad över att vi på Skånetrafiken får möjlighet att delta i detta program, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Hon framhåller att för att möta de kommande samhällsutmaningarna behövs ett förändrat fokus med en större mångfald av lösningar. Det handlar dels om att mer behöver göras för att främja hållbart resande med gång, cykel och kollektivtrafik, dels att utveckla formerna för delat resande.

Det handlar bland annat om konkreta idéer som kan utvecklas, exempelvis framtidens kollektivtrafik på landsbygden. Frågor i städerna är hur kollektivtrafiken tillsammans med delad mikromobilitet (som till exempel elsparkcyklar och cykeldelning), bildelning, taxi och samåkning skapa ett kraftfullt erbjudande för hållbart resande

– Det är mycket glädjande att vi nu med full kraft kan fokusera på sambanden mellan samhällsbyggnad, mobilitet och tillgänglighet. Det krävs för att vi på allvar ska kunna ställa om till ett hållbart, resurseffektivt och inkluderande samhälle som är till för alla, säger Tomas Svensson, generaldirektör vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Programchef blir John Hultén, föreståndare vid K2, Sveriges nationella kunskapscentrum för kollektivtrafik. Biträdande programchef blir Emma Hult, projektledare på IQ Samhällsbyggnad.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)