
En av de överprövningar som nu ligger hos Förvaltningsrätten i Stockholm gäller busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö. Foto: Ulo Maasing.
Bussföretaget Nobina har ingen rätt att få tre stora upphandlingar av busstrafik i Storstockholm överprövade. Anledningen är att Nobina inte har menat allvar med sina anbud. Nobina har i själva verket inte varit intresserat av att vinna någon av de tre upphandlingarna. Och den som inte har eller har haft intresse av att ingå ett avtal har heller inte rätt till överprövning hävdar SL/Trafiknämnden i Region Stockholm i ett yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm. Årets upphandlingsfejd i svensk kollektivtrafik har börjat.
Nobina har begärt att Förvaltningsrätten överprövar två upphandlingar som SL i Storstockholm nyligen avgjorde och en tredje där trafiknämnden i regionen ännu inte har fattat något tilldelningsbeslut.
De upphandlingar det gäller är dels busstrafiken i Södertälje/Nykvarn, dels Järfälla/Upplands-Bro. I båda upphandlingarna tilldelades VR trafiken. Den tredje, ännu inte avgjorda upphandlingen, gäller busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö.
Som vi tidigare rapporterat anser Nobina att upphandlingarna innehåller så många felaktigheter och oskäliga krav att det inte räcker med att ändra tilldelningsbeslutet i de avgjorda upphandlingarna. Både när det gäller Södertälje/Nykvarn och Järfälla/Upplands-Bro måste upphandlingarna göras om från början. Den tredje upphandlingen måste, begär Nobina, stoppas och göras om redan innan tilldelningsbeslut.
Ingen rätt att överpröva
När SL hävdar att Nobina inte har rätt att få upphandlingarna överprövade hänvisar man till en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som har tolkat EU:s rättsmedelsdirektiv. Domstolen anser att en leverantör ”ska ha haft intresse av att ingå avtal i den aktuella upphandlingen för att ha talerätt”.
SL hävdar att det är klart och tydligt att Nobina inte har varit varit intresserat av att vinna någon av de tre upphandlingarna.
– Nobina är i sin begäran om överprövning tydligt med att avtalsvillkoren är oacceptabla för bolaget. Det avslöjar att Nobina inte kan ha deltagit i upphandlingen på grund av ett intresse att faktiskt tilldelas kontrakten som upphandlas, skriver SL till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Prisat ut sig
SL hävdar också att det ”är tydligt att bolaget med avsikt har prisat ut sig i upphandlingarna” – även den som ännu inte är avgjord. I praktiken SL skjuter SL in sig på att Nobina i sina anbud tar höjd för de risker som företaget anser att SL:s upphandlingsmodell innebär.
– Nobinas anbud innefattar omfattande riskpåslag till följd av utformningen av upphandlingsdokumenten. Nobina har härigenom i praktiken minimerat möjligheterna att bolaget, trots inlämnat anbud, faktiskt tilldelas kontrakt, skriver SL.
– Dessutom är Nobina tydligt med att syftet med bolagets ansökan om överprövning inte är att faktiskt få ingå avtal i upphandlingarna. Istället är det närmast som ett led i en lobbyingverksamhet i syfte att regionen ska upphandla kollektiv busstrafik på villkor som enligt Nobinas uppfattning vore mer skäliga.
– Nobina har inte heller begärt att upphandlingarna ska rättas till på ett sätt som gör att företaget skulle kunna vinna trafiken. Det förstärker bilden att Nobina aldrig har haft och fortfarande inte har något intresse av att vinna något av de tre trafikavtalen, skriver SL.
Fel
Men även om SL anser att Nobina inte ens har rätt att begära en överprövning av upphandlingarna tar SL också upp sakinnehållet i Nobinas överprövningar.
I sina 30-sidiga yttranden (en för varje upphandling) avvisar SL också på punkt efter punkt den kritik som Nobina har fört fram i sina begäran om överprövning och som företaget anser innebär betydande risker.
På varje punkt som Nobina har lyft fram anser SL att bussföretaget har fel. Istället, hävdar SL, är villkoren i de tre upphandlingarna ”transparenta, likabehandlande, proportionerliga och tillvaratar konkurrensen i upphandlingarna”.
Som argument för sin sak lyfter SL också fram Nobinas trafikavtal med SL om busstrafiken i Handen och Nynäshamn, söder om Stockholm. Där har parterna tvistat sedan i vintras. Fortfarande, mindre än en månad innan trafikstart, har SL inte kunnat ge något svar på hur trafiken på de 44 busslinjerna med cirka 60 000 dagliga resenärer kommer att köras.
SL framhåller att det i den trafiken är samma avtalsmodell och avtalsvillkor som gäller som i de nu aktuella upphandlingarna.
– Nobina bör således vara väl förtroget med avtalsvillkoren. Mot bakgrund av att denna kommersiella modell med dessa avtalsvillkor länge upphandlats och reglerat busstrafiken i regionen är det uppenbart att avtalsvillkoren är tillräckligt tydliga och transparenta, skriver SL:s advokater.
Giganterna i svensk kollektivtrafik har nu inlett årets upphandlingsfejd i branschen.
Jag kan ha fel, men jag har hört i samband med andra upphandlingar som är kollektivtrafikrelaterade att ett företag kan begära överprövning även om företaget ej skickat in anbud. Exempelvis kan det handla om att kraven i upphandlingen är ”för orimliga” och att ett anbud därför ej kan erbjudas. Eller har någon annan koll på detta?