Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskade leveranser men bättre lönsamhet för Volvo Bussar

Trafikstart för linje 73 med Volvo Electric Hybrid är en av de nyheter som Volvo lyfter fram i sin kvartalsrapport. Foto: Ulo Maasing.

Trafikstart för linje 73 med Volvo Electric Hybrid är en av de nyheter som Volvo lyfter fram i sin kvartalsrapport. Foto: Ulo Maasing.

Lönsamheten för Volvo Bussar förbättrades, samtidigt som volymerna var lägre under det första kvartalet i år. Det framgår av AB Volvos kvartalsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen. Orderingången steg med hela 53 procent, jämfört med samma tid i fjol. Den svaga kronan räddade Volvo Bussars rörelseresultat.

Enligt Volvo visar den europeiska marknaden en viss förbättring. Den asiatiska marknaden återhämtar sig långsamt. De ekonomiska problemen i Brasilien påverkar den sydamerikanska marknaden i negativ riktning, medan marknaderna för långfärdsbussar och linjebussar fortsätter att förbättras i Nordamerika.

Volvo Bussar levererade 1.584 bussar det första kvartalet 2015, jämfört med 1.775 bussar det första kvartalet 2014, en minskning med 11%. Orderingången det första kvartalet uppgick till 2.101 bussar, vilket var 53% fler än föregående år.

Nettoomsättningen det första kvartalet steg med 41% till 4.748 Mkr (3.367). Justerat för förändrade valutakurser steg försäljningen med 21%. Bussar redovisade ett rörelseresultat på 104 Mkr (36). Rörelsemarginalen var 2,2% (1,1).

Det positiva rörelseresultatet är en följd av den svaga svenska kronan. Volvo uppger att jämfört med det första kvartalet 2014 påverkades rörelseresultatet positivt av förändrade valutakurser om 142 Mkr.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)