Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Innovationstävling ska forma framtidens bussresor

En elbuss rullar ut från inomhushållplatsen vid Lindholmen i Göteborg. ElectriCity är mycket mer än ett elbussprpjekt. Efter sommaren arrangeras en innovationstävling för hur busstrafiken kan utvecklas och bli mer attraktiv. Foto: Ulo Maasing.

En elbuss rullar ut från inomhushållplatsen vid Lindholmen i Göteborg. ElectriCity är mycket mer än ett elbussprpjekt. Efter sommaren arrangeras en innovationstävling för hur busstrafiken kan utvecklas och bli mer attraktiv. Foto: Ulo Maasing.

Alla som är intresserade av att utveckla kollektivtrafiken får snart en unik chans. En intensiv jakt på innovationer som bidrar till att göra framtidens bussresor attraktivare drar igång i Göteborg efter sommaren. Tävlingen har döpts till ElectriCity Innovation Challenge 2015 och riktar sig till såväl studenter som yrkesverksamma från alla branscher. Den är kopplad till ElectriCityprojektet i Göteborg som är mycket mer än bara ett projekt med eldriven busstrafik.

Målet med ElectriCity Innovation Challenge är att få fram prototyper som kan exponeras och testas live på ElectriCity efter tävlingen. Det gäller att ta fram tjänster och produkter som formar morgondagens attraktiva bussresor.

Tävlingen riktar in sig på tre utmaningar för busstrafiken:

Effektivt & roligt – Hur kan bussresan bli ett mer effektivt och roligt sätt att resa?
Attraktiva hållplatser – Hur kan hållplatserna utformas för att upplevas som trygga och attraktiva?
Bussresor för alla – Hur kan bussresor bli tillgängliga och säkra för alla?

ElectriCity Innovation Challenge 2015 är ett samarbete mellan:

Volvo
Chalmers
SP
Business region Göteborg
Västra Göralandsregionen
Vinnova
Göteborg Energi
Chalmersfastigheter
Lindholmen Science Park
Cybercom Group
Johanneberg Science Park
Akademiska Hus
Älvstranden utveckling
Västtrafik
Swedish IQ Interactive
IMCG
White arkitekter
Keolis
Swedish IQ Viktoria

Tävlingsdeltagare kommer att ha tillgång till nya öppna realtidsdata från bussarna på linje 55, ElectriCitylinjen, planskisser för hållplatserna och mycket mera. Bakom tävlingen står ett brett konsortium från industrin och akademin i Västra Götalandsregionen. Det innebär att de deltagande lagen om högst fem personer per lag har tillgång till stöd från experter.

Tre vinnande lag, ett per tävlingskategori, kommer att utses av tävlingsjuryn. Dessutom kommer juryn att utse en vinnare av ett huvudpris. Målet med tävlingen är att den ska resultera i ett antal samarbetsprojekt som testas och visas upp inom ElectriCity.

Själva anmälan för lag att delta har nu öppnat.

Senast klockan 13 den 19 september ska varje lag, förutom att anmäla lag och lagmedlemmar, lämna in en kortfattad konceptbeskrivning, en youtubefilm på högst 90 sekunder där konceptet presenteras samt en plan där man beskriver hur  konceptet ska utvecklas till en prototyp under tävlingen.

Under september och oktober hålls flera workshops och andra arrangemang inom ramen för tävlingen.

Senast en månad senare, den 20 oktober, ska lagen lämna in sina bidrag. Det ska omfatta en kort, skriftlig beskrivning av den utvecklade prototypen, en youtubefilm som visar prototypen och en plan för hur konceptet ska tas vidare efter tävlingen.

Därefter tar juryn itu med att bedöma bidragen och den 21 oktober sker prisutdelning på Lindholmen Conference Center i Göteborg.

Utförlig information finns på tävlingens hemsida.

Taggat som: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Hej jag vill gärna vara med och tävla om att förbättra kolektiv trafiken i Göteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)