Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västerås överväger gå från gas till el

Sedan snart två år rullar en elbuss på prov i Västrås. Foto: Ulo Maasing.

Sedan snart två år rullar en elbuss på prov i Västrås. Foto: Ulo Maasing.

Västerås kan komma att byta ut biogasbussarna i stadstrafiken mot elbussar. AB Västerås Lokaltrafik, VL, har utrett frågan och vill efterhand fasa ut äldre gasbussar mot elbussar. Totalt handlar det om ett 70-tal bussar. För att teknikskiftet ska bli verklighet krävs flera politiska beslut, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerås. Sedan i december 2014 rullar en elbuss på prov i Västerås.

– Vi har en ganska stor tro på att det är framtiden för innerstadstrafik. Idag har vi 170 bussar, så även om vi skulle genomföra det här projektet  kommer majoriteten fortfarande att gå på biogas. Jag tror att vi behöver både och under en ganska lång period, säger Västerås Lokaltrafiks vd Peter Liss till P4 Västmanland.

– Vi räknar med oförändrade kostnader över bussarnas livslängd.

Pet4r Liss, vd för AB Västerås Lokaltrafik: Vi har en stor tro på elbussar för innerstadstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Pet4r Liss, vd för AB Västerås Lokaltrafik: Vi har en stor tro på elbussar för innerstadstrafik. Foto: Ulo Maasing.

För att teknikskiftet ska bli verklighet krävs det politiska beslut, bland annat i Västmanlands läns landsting.

– Idag finansierar ju Västerås Stad sin egen trafik. Det här är ett samarbete mellan Västerås stad, landstinget och oss och att vi har en gemensam vilja, säger Peter Liss.

En övergång till elbussar skulle innebära att Västerås Lokaltrafik skulle minska sina gasinköp från kommunalförbundet VafabMiljö vars största kund bussföretaget är. VafabMiljö ägs av samtliga kommuner i Västmanland, samt Heby och Enköpings kommun. SBI Västerås, Swedish Biogas International, som har en anläggning på Gryta i Västerås, levererar bland annat till VafabMiljö och kommer också att påverkas av minskad biogasanvändning hos Västerås Lokaltrafik.

I december håller man ett seminarium om elbussar i Västerås. Där kommer bland andra kommunerna i Västmanland, VL, VafabMiljö och Kollektivtrafikmyndigheten att medverka.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)