Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeisk huvudstad storsatsar på elektriska ledbussar

Warszawa ska i början av nästa år upphandla 130 fullelektriska ledbussar. Nu testar man en sådan buss från Solaris. Foto: Solaris.

Polens huvudstad Warszawa planerar en storsatsning på fullelektriska ledbussar. Nästa år ska staden beställa 130 sådana bussar med tillhörande infrastruktur. Just nu leasar man en 18-meters Solaris Urbino Electric för att testa sig fram inför storsatsningen. Sedan tidigare har Warszawa ett betydande antal elbussar i trafik, dock inga ledbussar.

Satsningen på 130 elektriska ledbussar med tillhörande laddinfrastruktur är en storaffär för såväl Warszawa som för den busstillverkare som tar hem affären.

– Det blir en affär på över 400 miljoner zloty (mer än ca 950 miljoner SEK) som medfinansieras av EU med 180 miljoner zloty (cirka 425 miljoner SEK). Inom tre år kommer då dieselbussarna att helt ha försvunnit från ett antal linjer i Warszawa, säger Warszawas biträdande borgmästare Renata Kaznowska.

– Att leasa och testa den buss som vi nu leasar från Solaris är en del av förberedelsearbetet inför den upphandling vi vill gå ut med i början av 2018. Det kommer att handla om 60 elektriska ledbussar som levereras år 2019 och 70 bussar som ska levereras år 2020, tillägger Jan Kuźmiński, vd för lokaltrafiken i Warszawa.

Idag har Warszawa tolv normalstora batteribussar i trafik och får ytterligare tolv under våren 2018.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)