Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny batterifabrik ska försörja 3000 elbussar om året

Akasols nya batterifabrik i Tyskland ska kunna leverera litiumjonbatterier till 3000 batteribussar om året. Foto: Akasol.

Det tyska företaget Akasol, som bland annat är specialiserat på litiumjonbatterier för tunga fordon, arbetsmaskiner och båtar, har invigt en ny, stor batterifabrik i Langen, Tyskland. Fabriken kan producera batterier till 3000 elbussar om året. Enligt Alkasol ska två välkända busstillverkare från nästa år använda företagets batterier i omkring 10 000 elbussar de närmaste åren.

Den nya fabriken i Langen, söder om Frankfurt am Main, har en kapacitet på 600 MWh och kan producera litiumjonbatterier till 3000 batteribussar om året. Enligt Akasol är fabriken Europas störstaa batterifabrik för batterier till tunga fordon, det vill säga lastbilar och bussar.

Akasol presenterade nyligen sitt nya batterisystem Akasystem OEM för elbussar. Det är ett komplett system som monteras på busstaket.

Enligt Akasol har man skrivit kontrakt med två välkända, men icke namngivna europeiska busstillverkare om att från 2018 leverera batterier till deras elbussar. De två tillverkarna uppges planera att under de närmaste åren utrusta omkring 10 000 elbussar med systemet.

Systemet med litiumjonbatterier är modulärt och kan därmed anpassas till kundernas önskemål. Batterierna kan seriekopplas och får därmed en nästan obegränsad kapacitet. De ska klara mer än 3000 kompletta laddningscykler och kunna snabbladdas upp till 500 kW.

Kylsystemet, som använder vatten och glykol, uppges av Akasol vara särskilt lämpat för användning i bussar för kollektivtrafik.

Akasol levererar idag både teknik och konsulttjänster till ett antal företag i Europa. Bland dessa finns VDL Bus & Coach, Alexander Dennis, Alstom, Bombardier och Bucher Municipal.

Idag produceras mer än hälften av alla litiumjonbatterier i Kina. Men en förändring är på väg. En rad aktörer kommer de närmaste åren att etablera stora batterifabriker i Europa för tillverkning av batterier för elfordon.

Northvolt planerar således en stor batterifabrik i Sverige som ska öppna 2023 och ha en batteriproduktion som motsvarar 32 gigawattimmar per år. Accumotive, ett dotterbolag till Daimler, bygger en stor batterifabrik i Kamenz, Tyskland och Samsung planerar att nästa år öppna en batterifabrik i Ungern som ska leverera batterier till 50 000 elbilar om året. LG Chem bygger en batterifabrik på sex gigawattimmar utaanför Wroclaw i Polen. Den fabriken ska varaa klar nästa år.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)