
Steven Salmon från Confederation of Passenger Transport, Sveriges Bussföretags brittiska systerorganisation. Foto: Ulo Maasing.
Den 29 mars nästa år lämnar Storbritannien EU, men ännu finns inget avtal mellan parterna som reglerar relationerna dem emellan efter brexit. För företag och bussförare som kör resor som passerar gränsen mellan EU och Storbritannien finns påtagliga oklarheter om framtiden efter brexit. Det konstaterade Steven Salmon på Sveriges Bussföretags systerorganisation CPT (Confederation of Passenger Transport) på ett seminarium på den brittiska bussmässan Euro Bus Expo i Birmingham på måndagen.
Steven Salmon är ansvarig för bland annat policyfrågor och frågor om internationella lagar och regler vid CPT.
– Många av de frågor vi ställde här för två år sedan är lika aktuella idag och på en rad punkter kvarstår oklarheterna kring vad som kommer att gälla efter brexit, konstaterade Steven Salmon.
Han tog upp frågor som gäller brittiska bussföretag och deras möjligheter att köra i EU i framtiden, men i praktiken gäller frågetecken även för EU-företag som vill köra i Storbritannien.
– Rätten att köra turistresor med buss över EU-gränsen är nog inget att oroa sig för, menade Salmon.
– De länder som idag gränsar till EU har den rätten via interbusavtalet som säkert också Storbritannien kommer att ansluta sig till. Men interbusavtalet täcker inte kabotage, påpekade Steven Salmon.
Han framhöll att en betydligt svårare fråga gäller rätten för brittiska bussförare eller annan personal att arbeta i EU och förare från EU-länder att arbeta i Storbritannien.
– När de kör arbetar de ju. Och idag vet vi inte om de kommer att få arbeta utan särskilt tillstånd på andra sidan EU-gränsen. Redan idag är dessutom förares möjlighet att arbeta i andra länder en het fråga i EU.
Just att få slut på den fria rörligheten för arbetskraft inom EU har ju lyfts fram som ett argument av brexitanhängarna. Att EU-förare ska få köra i Storbritannien verkar idag vara klart efter hårda påtryckningar från turistnäringen.
–Men vad händer om EU inte tillåter brittiska förare att köra i EU på motsvarande sätt, frågar Steven Salmon.
– Då finns en risk att Storbritannien svarar med samma medel.
Reguljär linjetrafik omfattas dessutom inte av interbusavtalet.
Även upphandlingar av trafik kommer sannolikt att påverkas. För att brittiska aktörer ska kunna delta i upphandlingar inom EU kommer förmodligen att förutsätta att de etablerar dotterbolag inom EU. Likaså kommer typgodkännande av fordon att påverkas. Ett brittiskt godkännande kommer inte med självklarhet att gälla inom EU och vice versa.,
Lämna ett svar