Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Internationellt pris till Barkarbys självkörande bussar

Sedan i oktober rullar de självkörande bussarna på SL:s linje 549 i Barkarbystaden i Järfälla. Nu har satsningen fått en internationell utmärkelse. Foto: Ulo Maasing.

I Barkarbystaden i Järfälla, nordost om Stockholm, finns sedan i oktober världens första reguljära busslinje som körs med självkörande bussar. Nu har satsningen fått en internationell utmärkelse som den mest avancerade tekniken för autonom körning i verkliga livet, “Most Advanced Real-Life Testing & Simulation Techniques in Autonomous Driving”. Priset delades nyligen ut på Automotive Tech.AD Award i Berlin som är det ledande europeiska evenemanget för utveckling av autonom fordonsteknik.

De självkörande bussarna som sedan oktober 2018 trafikerar linje 549 i Barkarbystaden har blivit verklighet genom ett samarbete mellan Järfälla kommun, SL och Nobina. Bussarna är en av de första pusselbitarna i det som parterna vill ska bli världens modernaste kollektivtrafik.

– Att vårt arbete med självkörande bussar nu prisas internationellt är ett gott betyg som sporrar det fortsatta arbetet. Omvärlden har all anledning att vända sina blickar hitåt. Här följer vi inte utvecklingen, vi leder den, säger Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd och ordförande i SL.

– Vi är verkligen hedrade över att ta emot det här priset. Tillsammans med Järfälla kommun och SL har vi kunnat ta den självkörande tekniken till nästa nivå och gjort de självkörande bussarna till en del av den reguljära kollektivtrafiken, säger Peter Hafmar, vd för Nobinas innovations- och utvecklingsbolag Nobina Technology.

– För mig är det är viktigt att Järfälla, både själva och i samarbeten som det här, fortsätter att vara i centrum när det kommer till nya innovationslösningar för att förbättra livsmiljö och livskvalitet för både befintliga och nya Järfällabor, säger Emma Feldman(M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)