Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny elektrisk dubbeldäckare från Hyundai

Den sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai har lanserat en nyutvecklad, 13 meter lång dubbeldäckare för kollektivtrafik. Bilder: Hyundai.

En ny, kapacitetsstark, batteridriven dubbeldäckare lanserades i veckan av den sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai. Bussen har upp till 70 sittplatser och enligt tillverkaren en räckvidd på 300 kilometer. Den är utrustad med ett högenergibatteri på 384 kWh som tar 72 minuter att ladda fullt. Lanseringen ägde rum på en transport- och infrastrukturmässa i Seoul.

Den nya dubbeldäckaren är 13 meter lång och fyra meter hög med individuell hjulupphängning på framaxeln och en motor på 240 kW på bakaxeln.

Bussen kan ta upp till 70 sittande passagerare varav elva på nedre plan och 59 på övre, enligt Hyundai 50 procent mer än en konventionell buss. På den nedre våningen, som är i ett låggolvsutförande, finns också två fasta rullstolsplatser, och en automatisk ramp som ökar tillgängligheten för rullstolsburna och andra med nedsatt rörlighet.

Hyundai har utrustat den nyutvecklade bussen med ett energitätt, vattenkylt polymerbatteri på 384 kWh. Att ladda batteriet fullt tar 72 minuter och räckvidden uppges till 300 kilometer.

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2017 och har skett med statligt, ekopnomiskt stöd. Hyundai har inte avalöjat när och var bussen först kommer att introduceras på marknaden.

Share Dela

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)