Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbuss, sparkcykel, BRT och taxi med några klick

Ta elsparkcykel eller eldriven BRT-buss? I Barkarbystaden i Järfälla lanseras en ny app för områdets unika trafiksatsning. Foto: Nobina.

Den unika satsningen på kollektivtrafik i Barkarbystaden i Järfälla, nordväst om Stockholm, är idag ett av de mest framstående stadstrafikprojekten i världen och väcker stort internationellt intresse. I Barkarbystaden finns Europas första självkörande bussar i reguljär linjetrafik och elbussar, snart kommer eldrivna BRT-bussar och fullstora självkörande bussar. Det gör Barkarbystadens kollektivtrafik unik. Nu lanserar bussoperatören Nobina en ny, avancerad reseapp för Barkarbyastaden. Med appen, Travis, kan alla trafikslag kopplas samman av resenärerna.

Travis är en smart reseplanerare där kollektivtrafik, bildelning, elsparkcyklar och taxi kopplas samman med både reseinformation och efterfrågestyrda tjänster i realtid. Därmed blir det mycket enkelt för resenären att välja hur man vill ta sig fram och betala för sin resa. Onsdag den 16 oktober lanseras Travis i Barkarbystaden.

– Det här må vara ett litet steg för världen i stort, men är ett verkligt språng framåt för kollektivtrafiken. SL-trafiken blir nu först i Sverige med digitala biljettombud. Detta hand i hand med en verklig satsning på mobilitet som gör det möjligt för människor att enkelt skräddarsy sin resa efter egen vilja och eget behov, snarare än efter gårdagens byråkratiska gränser, säger Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd och ordförande för SL.

I Barkarbystaden finns Europas första självkörande bussar i reguljär trafik. Foto: Ulo Maasing.

– Jag är glad att vi nu tar det här steget och fortsätter att utveckla världens mest moderna kollektivtrafik som kommer att innebära ett lyft för hela Järfälla. En modern kollektivtrafik och effektiva mobilitetslösningar är en viktig del i bygget av Barkarbystaden och i vårt arbete att skapa ett attraktivt område för kontor och bostäder, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– Vi är både förväntansfulla och ivriga. Genom att erbjuda enkla möjligheter att planera, boka och betala sin resa samtidigt som vi gör det enklare att kombinera SL-resor med andra färdmedel hoppas vi kunna få ännu fler människor att resa kollektivt. Vi ser fram emot att öppna Travis för allmänheten, säger John Strand, kommersiell chef på Nobina Sverige.

Bakgrunden är att Nobina, som kör kollektivtrafiken i Barkarbystaden, sedan 2016 i samarbete med SL har erbjudit resenärer i Storstockholm reseplaneraren Res i STHLM. Samtidigt har Nobina genom innovation- och utvecklingsbolaget Nobina Technology arbetat med utvecklingen av framtidens smarta reseplanerare. Genom appen Travis erbjuder Nobina nya tjänster för mobilitet, med Barkarbystaden som första anhalt.

Travis erbjuder som första fristående reseplanerare en möjlighet att köpa SL-biljetter direkt i appen. Genom att SL under en testperiod utsett Nobina till digitalt försäljningsombud för SL-biljetter kommer dessa att kunna säljas direkt i den nya appen, utan vidare hänvisning till SLs egna biljettköpsfunktioner.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)