Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återhämtning för Volvo Bussar när bussarna börjar rulla

Volvo Bussar gjorde nästan ett nollresultat under andra kvartalet – en stark upphämtning sedan i fjol. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar gjorde nästan ett nollresultat under det andra kvartalet. Jämfört med samma period förra året är det en avsevärd förbättring. Det konstaterar Volvokoncernens vd Martin Lundstedt i koncernens delårsrapport som presenterades på tisdagsmorgonen. Totalt redovisar Volvokoncernen ett justerat rörelseresultat på 9,7 miljarder kronor under årets andra kvartal. Orderingången på lastbilar mer än fördubblades, jämfört med samma period förra året.

I kvartalsrapporten konstaterar Volvo att vaccinationer och minskade restriktioner på många av Volvos marknader har gjort att bussflottorna utnyttjas mer än i fjol, även om starten sker från låga nivåer. Att bussarna har börjat rulla mer återspeglas av Volvo Bussars serviceförsäljning som har ökat med 34 procent i förhållande till andra kvartalet förra året.

Även försäljningen av nya bussar ökar gradvis, även det från mycket låga nivåer. Jämfört med andra kvartalet förra året ökade Volvo Bussars orderingång med fem procent till 1 024 enheter från fjolårets 979 enheter. Under årets andra kvartal sålde Volvo 50 elbussar, jämfört med 79 i fjol och 41 hybridbussar, jämfört med 131 i fjol.

– Överlag är efterfrågan på den globala bussmarknaden fortsatt mycket svag, men med en viss förbättring på marknader där restriktionerna har lättats, skriver Volvo i rapporten.

Även bussleveranserna ökade under det andra kvartalet. Jämfört med samma tid förra året uppgick de till 1 270 enheter. Det är en ökning med 45 procent, vilket säger en hel del om hur svag marknaden var i fjol, kort efter covid-19-pandemins utbrott.

Av leveranserna under det andra kvartalet var 161 elbussar och 188 hybridbussar – i fjol var siffran 18 elbussar och 78 hybrider.

Samtidigt har Volvo Bussar lyckats förbättra sitt rörelseresultat avsevärt. Företaget har ökat sin nettoomsättning med 60 procent till 5,1 miljarder kronor. Det justerade rörelseresultatet blev under kvartalet bara – 26 miljoner kronor. I fjol var underskottet – 532 miljoner.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)