Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storaffär i bussbranschen – investmentbolag köper Connect Bus

Förvärvas av CBRE Investment Management. Bild: Connect Bus.

Det internationella investmentbolaget CBRE Investment Management fortsätter sin offensiv i nordisk bussbransch. På torsdagsförmiddagen blev det offentligt att investmentbolaget, genom sitt team inom Private Infrastructure, tecknat avtal om att förvärva Connect Bus – ett av Sveriges största privatägda bussföretag och ett av de största inom serviceresor i Sverige. Investeringen är, uppger CBRE, i linje med företagets åtagande att leverera hållbara lösningar.

Förvärvet är det tredje i ledet av CBRE Investment Managements infrastrukturinvesteringar i nordiska bussföretag. Bolaget tillkännagav nyligen sitt förvärv av Torghatten Land, ett av Norges största bussföretag som också har verksamhet i Sverige (klicka här). I januari 2021 förvärvades Karlssonbuss i södra Sverige (klicka här).

– Genom förvärvet av Karlssonbuss och de förestående förvärven av Torghatten Land och Connect Bus kommer CBRE Investment Management att etablera en ledande, motståndskraftig och hållbar nordisk bussplattform som drar nytta av långsiktiga tillgänglighetsbaserade kontrakt med regionala kollektivtrafikoperatörer och expertis inom drift av elektriska bussar, skriver CBRE i ett pressmeddelande.

Med fler än 900 fordon, 30 depåer och 1 130 anställda i mellersta och södra Sverige är Connect Bus ett väletablerat företag på den svenska marknaden och har bedrivit verksamhet sedan 1927. Connect Bus utför kollektivtrafik med buss, serviceresor samt skolskjuts till regionala kollektivtrafikhuvudmän och kommuner.

Connect Bus är fokuserat på hållbara transporter och har en bussflotta som för närvarande körs på biodiesel och biogas, men förväntar sig att med hjälp av CBRE Investment Management övergå till en eldriven bussflotta under de närmaste fem till tio åren.

– Förvärvet av Connect Bus ger oss en attraktiv möjlighet att växa med vår nordiska busstransportplattform och investera i en växande, icke-cyklisk marknad. Med en beprövad meritlista och solida branschrelationer är Connect Bus ett starkt tillskott till vår plattform och kompletterar våra befintliga investeringar i nordiska bussföretag, säger Andreas Köttering, Head of Private Infrastructure, Europe, på CBRE Investment Management.

– Genom vår investering kan vi hjälpa Connect Bus med dess gröna övergång och bolagets ansträngningar att minska utsläpp från kollektivtrafiken. Detta är inte bara en av de viktigaste drivkrafterna för tillväxten på den svenska kollektivtrafikmarknaden, utan också i linje med våra åtaganden att leverera hållbara lösningar, fortsätter han.

– Vi är mycket glada över att vi tillsammans med CBRE Investment Management och våra nya nordiska kollegor kommer att skapa en plattform med tillväxtpotential, samtidigt som vi fortsätter att vara en stabil och långsiktig aktör på marknaden, säger Christian Plyhm, koncernchef på Connect Bus.

– Med CBRE Investment Management som partner ser vi utmärkta möjligheter att utveckla vårt koncept så att vi kan erbjuda gröna, hållbara transportlösningar till våra kunder och uppdragsgivare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)