Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler krav på stöd till persontrafiken efter nya restriktioner

Regeringen måste kompensera kollektivtrafiken om färre reser med kollektivtrafiken efter de ya råden och rekommendationerna, anser regionstyrelsens ordförande i Region Uppsala. Arkivbild: Ulo Maasing.

Från flera håll i persontrafiksektorn kommer nu krav på ökad stöd från staten, sedan regeringen på tisdagen presenterat nya rekommendationer och restriktioner för att bromsa smittspridningen. Som vi tidigare rapporterat (klicka här) har Sveriges Bussföretag begärt att regeringen tar upp en diskussion med trafikföretag och regionala kollektivtrafik-myndigheter om nya stödåtgärder. Regionstyrelsens ordförande i Uppsala kräver full kompensation till kollektivtrafiken. Transportföretagen menar att regeringen behöver återinföra stöd direkt.

– Regeringen får inte fortsätta att ta en springnota. Vi kräver full kompensation till kollektivtrafiken, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande i Region Uppsala med anledning av att regeringen rekommenderar munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken samt att om möjligt välja andra transportsätt.

– Kollektivtrafiken i Region Uppsala och i landet har dragits med stora intäktsförluster under de senaste två åren till följd av regeringens rekommendationer. Den politiska ledningen har under lång tid påtalat vikten av att ge full kompensation till intäktsbortfallen som är en följd av de statliga råden och rekommendationerna. Staten får inte fortsätta ta en springnota, säger Emilie Orring.

Hon pekar på att jämfört med 2019 minskade biljett­intäkterna i kollektivtrafiken i hela Sverige med 7,2 miljarder kronor 2020. Det är förluster som i år kommer växa till 7,3 miljarder kronor enligt branschorganisationen Svensk kollektivtrafiks senaste prognos. Staten kompenserade de regionala kollektiv­trafik­myndigheterna med tre miljarder kronor 2020. Lika stort stöd har utlovats för 2021 och för 2022 en miljard kronor.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef vid Transportföretagen.

Branschorganisationen Transportföretagen anser att regeringen behöver stötta utsatta branscher. Transportföretagen framhåller att landets trafikföretag nu hamnar i en situation där man kan och ska fortsätta köra trafik samtidigt som enskilda resenärer i stigande utsträckning kan komma att kan välja att avstå sina resor.

– Under hela pandemin har transportsektorn bidragit till att samhället fungerat, men det har lett till stora förluster i sektorn. Mot bakgrund av detta och i ljuset av tisdagens besked vill vi att regeringen nu tar initiativ till en diskussion med branschens företrädare om hur vi ska kunna säkerställa en långsiktigt hållbar transportsektor, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

– Regeringen behöver återinföra stöd direkt. Det kan inte vänta och det är också hög tid att även se över möjligheten till direkta och riktade stöd till särskilt utsatta branscher inom besöksnäringen. Persontrafiken var först in i krisen, och vi har hela tiden vetat att vi kommer att vara en av de sista branscherna ut ur krisen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)