Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmland permanentar försökslinje

Sluttestat. Efter ett framgångsrikt ettårigt försök permanentas den unika X-linjen i Säffle. Foto: Øyvind Lund.

För ett år sedan startade Region Värmland, Värmlandstrafik och bussoperatören Nobina ett pilotförsök med dynamisk kollektivtrafik i Säffle, X-linjen. Pilotförsöket har genomförts parallellt med den ordinarie trafiken i Säffle, vilket inneburit att kunderna kunnat välja mellan X-linjen och den ordinarie busslinje 80 under hela testperioden. Men nu är det slut med försöket. X-linjen har varit så lyckad och fått så många resenärer att kollektivtrafiknämnden i Region Värmland på tisdagen beslutade att göra X-linjen i Säffle permanent.

Linjen har haft betydligt fler resenärer än den ordinarie linjetrafiken på linje 80 i Säffle tätort. Kollektivtrafiknämnden beslutade därför vid mötet att X-linjen ska bli en permanent lösning i Säffle tätort från och med tidtabellsskiftet den 13 december.

Den vanliga stadsbussen, linje 80 kommer då att avvecklas för att finansiera förändringen. De anropsstyrda linjerna, linje 84 till 87, kommer att gå enligt oförändrad tidtabell.

När linjen startade i månadsskiftet oktober/november förra året blev Säffle först i landet med en busslinje som helt styrs av resenärerna, utan någon fast tidtabell eller linjesträckning.

Resenärerna bokar sin resa via en app eller via telefon och beroende på hur resenärerna har bokat styrs linjens väg och tider. Trafiken körs alla dagar utom söndagar, men bara när någon har bokat resa.

Linjen har blivit en stor framgång och sedan starten har drygt 10 000 resor gjorts med den lilla bussen på X-linjen. Sedan start har X-linjen visat en starkt uppåtgående kurva både vad gäller resor och antal appanvändare. I snitt har det gjorts över 285 resor per vecka i augusti och september. Det ska jämföras med 42 resor per vecka på Säffles ordinarie tätortslinje 80

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)