Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordstor prishöjning på Gotlandsfärjor

Kraftiga prishöjningar väntar i Gotlandstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Färjerederiet Destination Gotland genomför i januari sin största prishöjning någonsin. Då höjs samtliga biljettpriser mellan Gotland och fastlandet med cirka 30 procent. Destination Gotland motiverar prishöjningen med att de bränslen man använder till sina fartyg, flytande naturgas och GasOil, har ökat dramatiskt.

– Vi har gjort vårt yttersta för att begränsa prishöjningen för resenärer och fraktkunder. Under året har vi delvis absorberat de ökade bränslekostnaderna genom ett successivt byte av bränsle från naturgas till GasOil. Dessvärre har nu kostnadsökningarna för samtliga bränslen skapat en situation där vi också behöver justera biljettpriserna, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Destination Gotland uppger att naturgaspriserna började stiga kraftigt efter sommaren 2021 då priset låg på cirka 30 EUR/MWh till över 300 EUR/MWh under vissa perioder 2022. Jämfört med dagens priser (ca 130 EUR/MWh) har kostnaden för LNG ökat med över 300 procent. Samma utveckling har skett på oljemarknaden där dagens priser motsvarar en ökning omkring 170 procent jämfört med sommaren förra året.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)